Travel

33 jaar aan iconische hoedjes in ‘Chapeux! De hoeden van koningin Beatrix’ in Paleis Het Loo

Geen Koninginnedag zonder hoedje van de koningin. Koningin Beatrix kon je uittekenen in een hoedje. Van bijzondere exemplaren in opvallende kleuren met veren tot ingetogen en ogenschijnlijk eenvoudige modellen, de vele hoofddeksel van de voormalig koningin zijn herkenbaar en vertegenwoordigen de mode door de jaren heen. Goed idee van Paleis Het Loo om een tentoonstelling te wijdden aan de vele hoedjes van onze prinses!

Tijdens haar 33 jaar lange regeerperiode verscheen onze voormalig koningin Beatrix zelden zonder hoedje in het openbaar. Haar haarstijl mag dan misschien onverandelijk zijn, met hoeden bleef de koningin experimenteren. Bij de honderden speciale gelegenheden die zij bijwoonde droeg prinses Beatrix een hoed. Op Prinsjesdag en Koninginnedag, op de bruiloft van haar zoon Willem-Alexander met Maxima en tijdens de uitvaart van prins Claus. Haar koninklijke hoedenverzameling is dan ook immens. 

“Haar vele hoofddeksels zorgden voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin”, aldus Paleis het Loo.

In de expositie ‘Chapeux! De hoeden van koningin Beatrix’ wordt haar koningschap vertelt door haar vele creatieve hoofddeksels. Meer dan honderd hoeden zijn op originele wijze in beeld gebracht in Paleis Het Loo door ontwerpers Maarten Spruyt en Tsur Reshef. De vele creaties gedragen door koningin Beatrix zijn tentoongesteld in combinatie met beelden van de gelegenheden waarop de hoeden werden gedragen. De hoofdcreaties werden vaak in samenspraak met de koningin ontworpen en waren nooit een los op zichzelf staand item. De hoeden werden altijd in combinatie met de kleding ontworpen en gekleurd.

De tentoonstelling wordt in samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen, beheerd door het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Pak je museumjaarkaart en op naar Apeldoorn! De tentoonstelling is van 23 maart t/m 27 augustus te zien in Paleis Het Loo.

Beeld: Paleis Het Loo & Getty Images

Deel dit artikel
Back to top