Mama

Oefeningen die je kunt blijven doen als je zwanger bent

Oefeningen doen tijdens je zwangerschap lijkt tricky en uiteindelijk ook best vermoeien, maar er zijn oefeningen die je nog steeds kunt doen tijdens die negen maanden! Toch is het logisch dat de meeste vrouwen erg voorzichtig zijn hiermee, je lichaam verandert namelijk constant terwijl je baby in je groeit. Maar, het kan. Hier zijn een aantal oefeningen die je kunt blijven doen. 

1 tot 3 maanden zwangerschap
Als je into extreme, intensieve sporten bent, is het handig om het niveau een tandje omlaag te brengen. Bij sporten als scubaduiken of skiën lopen jij en je baby risico. Toch kan je veel oefeningen blijven doen tijdens het eerste trimester van je zwangerschap, omdat de foetus in je buik nog erg klein en beschermd is. Goede oefeningen voor de eerste drie maanden zijn aerobics en bekkenbodem oefeningen.

Aerobics

Bekkenbodem oefeningen

3 tot 6 maanden zwangerschap
Als je baby bump steeds meer een meer begint te groeien, is het van belang om je conditie en kracht op peil te houden. Omdat naast je buik, ook je borsten beginnen te groeien, komt er meer gewicht aan je lichaam wat voor spanning op je spieren zorgt. Aerobics zijn hiervoor tijdens deze periode nog steeds een goede oefening, maar is een volle work-out wat te lang voor je. Verdeel de workout dan in kleinere delen. Daarnaast zijn oefeningen als zwemmen of krachttrainingen ook perfect. 

Krachttrainingen

7 tot 9 maanden zwangerschap
Tijdens het laatste trimester van je zwangerschap gaat je buik enorm groeien, en kan het gewicht van je baby tot wel vier keer zoveel worden! Ondanks deze grote veranderingen van je lichaam, is het doen van oefeningen nog erg belangrijk en extra in zijn voordeel. Aerobics, bekkenbodem oefeningen en krachttrainingen zijn nog altijd van belang, maar er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. Vermijd oefeningen op je rug of buik, vermijd oefeningen die direct je buikspieren trainen, vermijd snel draaien, en het belangrijkste van alles: werk op je eigen tempo. 

Beelden: iStock

Deel dit artikel
Back to top