Fashion

De geschiedenis van dit mode-item is groter dan je denkt

Degenen die dachten dat de pantsuits niet meer van deze tijd zijn, zitten er flink naast. De trend, afkomstig uit 1860, is pas net weer terug en zal voorlopig niet weggaan!

Vroeger werden pantsuits voornamelijk gedragen door jonge mannen. In tegenstelling tot de echte suit, was dit een korte variant. Perfect voor de pubers die nog een aantal centimeters te groeien hadden, want hier kon je niet meteen uitgroeien. Elke dertienjarige jongen kreeg wel zo’n broek en zo is de term ‘pantsuit’ ontstaan.

In de jaren ’30 begonnen vrouwen ze te dragen en dan echt als ‘boyfriend lounge suits’ en vanaf de jaren ’60 werden de pantsuits ook naar het kantoor gedragen, maar echt populair waren ze nog niet. Tot Yves St. Laurent in 1966 met het design kwam van de famous Le Smoking tuxedo suit en duidelijk maakte dat je het item moet combineren met een paar hoge hakken en goed gestifte lippen. 

Fashion-icoon Nan Kempner uit New York deed dit en had deze outfit aan tijdens een etentje in het fashionable restaurant La Cote Basque, waar het personeel haar direct liet weten dat dit net als een badpak niet was toegestaan. Ondanks dat de New Yorkse het hier niet mee eens was, deed ze haar broek uit en droeg ze de suit jacket als een soort mini-dress.

In 1970 waren vrouwen als Nan er klaar mee om verteld te worden wat ze wel en niet mochten dragen en stonden daarom helemaal achter de parfumcampagne van ‘Charlie’ in 1973 waarin vrouwen over straat gingen in een pantsuit van Ralph Lauren. De boodschap achter deze campagne was als volgt: “You can do anything you want to do, without any criticism being directed at you. If you want to wear pantsuits instead of a skirt, fine.”

Een jaar later werd niemand minder dan de jonge Hillary Clinton met een pantsuit gespot en she looks so of the moment. De powervrouw draagt het nog steeds, zoals iedereen inmiddels wel gezien zal hebben. En ook al zijn de verkiezingen voorbij, qua aanhangers op het modegebied heeft ze de winst allang binnen. De broekpakken zijn back en zullen voorlopig niet weggaan!

Bekijk de parfumcampagne en looks hieronder.






Beeld: Vogue & Getty Images & Elle

Deel dit artikel
Back to top