Fashion

Waarom wij vinden dat jij naar de tentoonstelling ‘Hubert de Givenchy: To Audrey With Love’ moet

Na een snelle check van de Wikipediapagina van Monsieur de Givenchy kwamen wij erachter dat de couturier al tegen de negentig jaar loopt. Een uitnodiging van Het Gemeentemuseum Den Haag om bij de opening van de tentoonstelling ‘Hubert de Givenchy: To Audrey with Love’ te zijn, met de legende himself aanwezig, konden wij dan ook voor geen goud afslaan.

Tijdens de persconferentie was het woord aan Mr Hubert de Givenchy, die in samenwerking met Het Gemeentemuseum Den Haag en curator Eloy Martinez De La Pera Celada de tentoonstelling samenstelde. Aan de curator was het deze ochtend ook de taak om het, soms emotionele, verhaal van De Givenchy te vertalen. In het Frans sprak de beroemde couturier, die ten tijde van Christian Dior en Christóbal Balenciaga furore maakte, over zijn leven als dierbare vriend van Audrey en zijn rol als ontwerper van een groot deel van haar garderobe.

Mr Hubert De Givenchy aan het woord met links curator Eloy Martinez De La Pera Celada.

De tentoonstelling is een combinatie van de bijzondere vriendschap tussen de Givenchy en Audrey Hepburn en hun professionele samenwerking. In 1953 smeekte Audrey de jonge ontwerper om haar te kleden voor de film Sabrina. Uit een anecdote die De Givenchy vertelde blijkt zelfs dat de actrice zover ging om de ontwerper bij haar thuis uit te nodigen voor een dinertje. Iets wat in die tijd eigenlijk niet helemaal fatsoenlijk was.  De Givenchy kon de charmes van Audrey duidelijk niet weerstaan en zo begon de levenslange samenwerking en dierbare vriendschap tussen de twee.

De Givenchy bekijkt zijn eigen tentoonstelling.

Als actrice droeg Audrey Hepburn de creaties van De Givenchy in veel van haar bekende films. Wie kent immers niet de iconische Little Black Dress die Audrey droeg in Breakfast at Tiffany’s?

“Givenchy’s clothes are the only ones I feel myself in.  He is more than a designer, he is a creator of personality.” – Audrey Hepburn
Niet alleen op het witte doek schitterde Audrey Hepburn, maar ook in haar werk voor UNICEF. De grote modetentoonstelling is dan ook in samenwerking met UNICEF Nederland tot stand gekomen. Audrey Hepburn was vanaf 1988 ambassadeur voor UNICEF en voor haar werk reisde ze de hele wereld over om arme landen te bezoeken. De actrice was zelf één van de eerste kinderen die door een voorloper van UNICEF werd geholpen en het was voor Audrey van groot belang om iets terug te doen.

Ook hierin steunde De Givenchy zijn goede vriendin. Tijdens de persconferentie vertelde hij ons dat hij speciaal voor Audrey een wit shirt ontwierp die zij tijdens haar reizen droeg. Deze T-shirts voelden voor Audrey aan als thuiskomen: de shirts waren gepast maar bezaten dezelfde luxe die De Givenchy aan al zijn creaties meegaf.


De ochtend eindigde met een emotioneel verhaal van Hubert de Givenchy. In 1993 overleed Audrey Hepburn in Zwitserland aan de gevolgen van kanker. De Givenchy vloog naar zijn vriendin toe om waardig afscheid van haar te nemen. Daar in haar slaapkamer, zo vertelde hij, werd hij door Audrey Hepburn gewezen op drie jassen: een grijze, een donkerblauwe en een crèmekleurige. Audrey vroeg hem om er eentje te kiezen waarna de couturier de donkerblauwe koos. Vervolgens omhelsde Audrey Hepburn de jas met alle kracht die nog in haar zat en gaf hem aan De Givenchy met de boodschap, “elke keer wanneer je deze jas draagt is het alsof je omhelst wordt door mij.”

De tentoonstelling is nog tot 26 maart 2017 in Het Gemeentemuseum Den Haag te bezoeken. Klik hier voor meer informatie.

De zaal met trouwjurken waarvan de roze mini jurk op links en de witte links voor zijn gedragen door Audrey Hepburn tijdens haar bruiloft.

Beeld: Fashionscene, Thumb: Getty Images

Deel dit artikel
Back to top