Fashion

Kun jij binnenkort een leren jas kopen gemaakt van de huid van een mens?

Als het aan modestudent Tina Gorjanc ligt kun jij jezelf binnenkort hullen in een leer jasje gemaakt van de DNA van de overleden designer Alexander McQueen. Je kunt daar dan ook nog een bijpassende tas bij dragen. Leuk toch?

Sommige designers zeggen dat hun collectie een stukje bevat van één ieder die tijdens het ontwerpproces een bron van inspiratie was, maar in het geval van modestudent Tina Gorjanc van Central Saint Martins College in Londen is dit wel erg letterlijk  genomen.

De studente wil namelijk leer ontwikkelen waarvoor het DNA van de overleden ontwerper Alexander McQueen wordt gebruikt. De designer overleed in 2010, maar voor McQueen’s eigen afstudeercollectie ‘Jack the Ripper Stalks His Victims’ gebruikte de ontwerper een haarlok die in perspex bewaard bleef. Tina ontwierp voor haar afstudeer collectie de designs door gebruik te maken van varkenshuid omdat deze het dichtst bij onze eigen huid komt, maar het uiteindelijke idee is om de collectie te vervaardigen van leer gemaakt van menselijk DNA.

Het is een nogal technisch verhaal, maar het huidweefsel dat zich aan de haarlok bevindt zou bevinden zou gebruikt kunnen worden om leer te produceren. De leren jas uit de collectie van de modestudente werd zo dicht mogelijk bij de huid van Alexander McQueen ontworpen. Zo staat er op de jas de tekst “Love looks not with the eye but with the mind’, een quote van Shakespeare die de designer op zijn arm getattoeerd had. En het leer werd ook bewerkt met andere tattoo’s die Alexander McQueen op zijn lichaam had.

Zou jij een jas dragen die gemaakt is met het DNA van een overleden persoon? Klik hier om de collectie te bekijken.

Ontwerper Alexander McQueen in 2003.

Beeld: Getty

Deel dit artikel
Back to top