Beauty

Alles wat je nog niet wist over botox

Botox. Je kunt er bijna niet omheen. Zet een gemiddelde Hollywood film aan en de acteurs en actrices die nog helemaal puur natuur zijn kun je op één hand tellen. De feiten en fabels lopen inmiddels dwars door elkaar. Daarom vroegen wij cosmetisch arts Annebeth Kroeskop alles wat we nog niet wisten over botox.

Bij Annebeth Kroeskop kun je terecht met een specifieke rimpel, een vermoeide blik, een norse uitstraling of misschien wil je er gewoon weer een paar jaartjes jonger uit zien. Bij Annebeth kun je terecht voor advies over producten, technieken en resultaten die bij je gezicht passen. De hoogste tijd om dus om deze cosmetische arts even alle ins & outs over botox te vragen!

Wat is Botox precies?
Botox is een spierverlammer. Botox is de afkorting van het woord Botuline Toxine en dit goedje is een neurotoxine dat het samentrekken van de spier bemoeilijkt.
 
Waar wordt botox voor gebruikt en zijn er nog verrassende situaties waar het voor gebruikt wordt?
Voor cosmetisch gebruik werken we met 3 zones, de frons, het voorhoofd en de kraaienpootjes. Minder bekend maar zeker effectief zijn kleine verbeteringen door plekjes te behandelen zoals kuiltjes in de kin, lijntjes aan weerszijden van de neus (bunnylines) en naar beneden trekkende mondhoeken. Daarnaast zijn er ook medische doeleinden waar botox voor ingezet kan worden, denk hierbij aan het behandelen van overmatige transpiratie in het okselgebied of spanningshoofdpijn en migraineklachten. Ook mensen die vaak knarsetanden kunnen geholpen worden aan deze aandoening middels een botox behandeling.
 
Op cosmetisch vlak is het leuk om te vermelden dat botox ook gebruikt kan worden voor contourverbetering, deze behandeling is misschien niet bij iedereen bekend. Middels een botox behandeling op de kaaklijn kunnen kauwspieren minder prominent gemaakt worden, deze behandeling is zeer populair onder Aziatische vrouwen.
 
Hoe lang is het effectief?
Na het inspuiten van botox duurt het zowiezo een aantal dagen voordat het effect zichtbaar zal zijn. Botox werkt doorgaans binnen 4 tot 7 dagen met een maximaal effect rond de 2 weken. Je kunt er van uitgaan dat het effect ongeveer 4 maanden aan zal houden. Echter, dit verschilt per persoon. Voor sommige mensen met bijvoorbeeld sterke oogspieren en veel mimiek kan het effect korter zijn. Het is wel zo dat het effect langer zal aanhouden na meerdere behandelingen.
 
Kun je immuun worden voor botox?
In de regel kan dit gebeuren maar de kans is echt heel klein. Er zijn mensen die na (te) regelmatig gebruik antistoffen tegen botox aanmaken. Het komt vaak voor dat mensen klagen over de korte duur van de werking, dit komt vaak doordat de stof te veel verdund is, (verdunning maakt niet zoveel uit. Er is te weinig ingespoten of de soort botox is instabiel, zoals de chinese botox. Deze heeft ook een onbetrouwbare concentratie waardoor de ene keer heel sterk en de volgende keer heel zwak effect ontstaat) dit gebeurd veelal in goedkopere klinieken om de kostprijs laag te houden. Daarom is het belangrijk om altijd naar een goede kliniek te gaan en nooit te ´besparen´ op cosmetische behandelingen.
 
Kan het misgaan en wat moet je doen als je een slechte behandeling hebt gehad?
Botox kan een fantastisch mooi resultaat geven mits het door een gerenommeerd (een kundige) arts wordt toegediend. De hoeveelheid en de locatie luisteren heel nauw en het is belangrijk dat de arts ook een artistiek inzicht heeft. Het vermogen om als arts in 3D te kunnen observeren is heel belangrijk. Een prikje hier kan leiden tot een verandering daar. Het is heel belangrijk om het totale eindplaatje voor ogen te hebben. Vaak zie je in de media toch foto's voorbij komen van sterren die helemaal ´strak´ staan, zelf ben ik altijd voor een natuurlijk resultaat. Je wilt dat collega´s en vrienden zeggen ´goh wat zie jij er uitgeslapen uit´ en niet ´goh, bij welke arts ben jij geweest´. Ik kies zelf altijd voor een gedoseerd gebruik, mensen komen bij mij voor een ´natuurlijk´ resultaat met als doel de huid te verjongen en frisser te maken en niet om die spier compleet plat te leggen. Wanneer er toch teveel botox is ingespoten kun je niet veel meer doen dan wachten totdat het effect afzwakt (eventueel een tegenwerkende spier ook behandelen) . Ik zie wel eens dames voorbij komen die te veel botox hebben gehad op het voorhoofd waardoor de wenkbrauwen net te ver omhoog (of uit elkaar) schieten en dat is niet mooi. Het kan ook nog de andere kant opgaan door verkeerd inspuiten kunnen de oogleden ook gaan hangen. Gelukkig zijn dit echt uitzonderingen maar het is dus zeker belangrijk dat de arts de anatomie van het gezicht begrijpt en precies weet waar hij of zij de naald moet zetten.
 
Is het schadelijk?
Nee botox is niet schadelijk. Het wordt al meer dan 20 jaar gebruikt in de geneeskunde en er zijn vele studies uitgevoerd naar lange en korte termijn gevolgen van botox. De hoeveelheden die gebruikt worden voor cosmetische doeleinden leveren geen gevaar op.
 
Zijn er ook mannen die botox gebruiken?
Absoluut, b(r )otox wint momenteel enorm aan populariteit onder de mannen. Bij mannen is het ´natuurlijke´ resultaat misschien nog wel meer belangrijk dan bij vrouwen. Daarnaast komen mannen vaak voor botox om overmatige transpiratie te behandelen.
 
Wordt botox gebruik ook wel eens afgeraden?
Tijdens een intake bespreek ik altijd goed de verwachtingen van de klant. Soms is het probleem statische rimpels of spieren rondom de actieve mimiek en in dat geval kunnen we bijvoorbeeld beter werken met fillers. Botox is echt alleen geschikt voor bepaalde spieren en dynamische rimpels. In sommige gevallen moeten statische rimpels dus eerst opgevuld worden met een filler, vervolgens kunnen we wel botox inspuiten om verder ontwikkeling van die rimpel tegen te gaan.
 
Verder wordt botox afgeraden tijdens de zwangerschap of wanneer de persoon actieve ontstekingen heeft op de injectieplaatsen.
 
Baby-botox voor wie?
Wil je rimpel vorming een halt toeroepen maar niet je mimiek en bewegingsmogelijkheid verliezen dan is baby botox een mooie oplossing. Bij deze behandeling werken we met een kleine hoeveelheid botuline toxine waarbij slechts een vermindering van de bewegingsmogelijkheid zal optreden, de spieren functioneren dan nog wel. Het effect zal ook van kortere duur zijn, reken op zo´n 2 maanden. Deze behandeling is zeer populair onder acteurs en modellen, die mimiek nodig hebben voor hun job.
 
Nog meer weten? Klik dan hier!
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top