Fashion

10x gezondheids- en sportmythes die je niet (langer) moet geloven

Als je ziek bent moet je extra vitamine C nemen, je moet tenminste 2 liter water per dag drinken en krachttraining maakt je breed. Wij ontrafelen deze drie en nog zeven mythes op het gebied van gezondheid en sport. 

1. Dunne mensen zijn gezond, zwaardere mensen niet.
Je kunt niet bepalen of iemand gezond is door alleen naar hen te kijken. Het is heel goed mogelijk dat een dun of slank persoon alleen maar aan de junkfood zit en geen vin verroerd. Het is ook mogelijk dat een voller iemand wel regelmatig sport en veel groentes en fruit eet. Don't judge a book by it's cover...

2. Je moet 2 liter water per dag drinken.
Natuurlijk is het beter om water te drinken in plaats van frisdranken. Maar het idee hierachter is dat je voldoende gehydrateerd blijft. De exacte hoeveelheid echter verschilt natuurlijk per persoon. Iemand die de hele dag (groene) thee drinkt, hoeft niet ook nog 8 glazen water achterover te slaan. De beste manier om te zien of je genoeg drinkt? De kleur van je urine moet zo licht en doorzichtig mogelijk zijn; wanneer deze donkergeel is en een sterke geur heeft, weet je dat je meer moet drinken.

3. Je kunt vet verbranden op bepaalde lichaamsdelen door specifieke oefeningen te doen.
Je kunt een miljoen crunches doen, maar dat betekent helaas niet dat je buikvet verdwijnt, want vet wordt niet omgezet in spieren. Helaas, zo werkt het niet. Met deze oefeningen zul je je spieren versterken, maar ze zitten nog steeds onder hetzelfde laagje vet. Dit betekent dus dat je het totale lichaamsvetpercentage zal moeten reduceren door middel van voeding en een mix van oefeningen.

4. Het nemen van vitamines en supplementen maken je gezonder
Je hoeft niet dagelijks alle vitamines in te nemen, die je denkt nodig te hebben. Onderzoek wijst uit dat als je gevarieerd eet, je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

5. Vrouwen die aan krachttraining doen worden breed
Ieder lichaam reageert anders op oefeningen en workouts en sommigen zullen meer aanleg hebben om breed te worden dan anderen. Vrouwen hebben over het algemeen niet genoeg testosteron in hun lichaam om echt breed te worden. Je zult alleen groot worden, als je daar echt je best voor doet en als dat je doel is.

6. Als je verkouden bent, moet je exra vitamine C nemen en dan gaat het weg
Als je regelmatig vitamine C binnenkrijgt, dan kan het de duur van de verkoudheid enigszins verkorten. Maar vitamine C innemen nadat het virus je te pakken heeft, maakt helemaal niets uit. Lees hier meer over waarom je in de winter altijd sneller ziek wordt!

7. Een sappenkuur ontgift je lichaam
Nee. Daar zijn je lever en nieren voor. Door middel van een sappenkuur krijg je meer groenten en fruit binnen (wat goed voor je is!), maar het haalt niet de giffen uit je lichaam.

8. Sporten zorgt ervoor dat je afvalt

Sporten alleen heeft geen effect op gewichtsverlies. Sporten in combinatie met gezonder/slimmer eten heeft daarentegen wél effect als je in shape wilt komen. Maar mocht je ze tegenover elkaar zetten, dan heeft een aangepast voedingspatroon meer effect op je gewicht dan sporten...

9. Antibiotica helpen tegen verkoudheid of de griep
Verkoudheden en griepjes worden veroorzaakt door virussen en antibiotica werken alleen tegen een bacteriële ziekten. Wanneer de dokter je een antibioticum voorschrijft, is dat omdat het virus heeft geleid tot een bacteriële infectie zoals longontsteking.

10. Je kunt niet zwanger raken als je ongesteld bent

Ja, dat kan wel. Het komt niet vaak voor, maar het is mogelijk. Sperma kan zeven dagen lang actief blijven en wanneer je een paar dagen na je ongesteldheid ovuleert, kun je zwanger raken.


In welke mythe geloofde jij of welke zette jou aan het denken?

Deel dit artikel
Back to top