Travel

Surfparadijs Alacati: het Turkse Saint Tropez

Het is zomer en dat betekent dat we uitkijken naar strandvakanties en citytrips om even te chillen en te ontsnappen aan school of werk. Fashionscene gaat graag de Amsterdamse hotspots af zoals jullie weten, maar deze zomer nemen we je ook mee naar een aantal locaties in het buitenland die wij als hotspots hebben gevonden. Tess ging deze week een paar dagen naar de Turkse westkust voor prachtig helder water, kleine schattige dorpjes en een windsurf avontuur. 
 
 
Alacati ligt in de regio Cesme, op een uurtje afstand van luchthaven Izmir. Met Corendon vlieg je al binnen 3,5 uur naar de witte stranden van de Turkse westkust. Omdat ik op zoek was naar cultuur, rust en een goede locatie om te leren surfen kwam ik al snel terecht bij Alacati. Windsurfen is namelijk de nummer 1 sport van de regio. En de garantie van mooi weer zag ik ook wel zitten natuurlijk. 
 
 
 
Hotel
 
Ik verbleef in Hotel Premier Solto, wat direct aan het strand ligt. Het water is hier blauwer dan blauw en de zon schijnt elke dag. Wat een fijne plek om een paar dagen te chillen! Het is een aanrader om een woordenboekje mee te nemen als je naar dit gedeelte van Turkije reist, want het is lang niet zo commercieel als de zuidkust van Turkije, waar de namaak designer tassen je om de oren vliegen en de locale bevolking met gemak Engels (en soms zelfs Nederlands) spreekt. Alacati heeft hier niets van weg en je beleeft hier veel meer het authentieke Turkije. Het hotel biedt een all inclusive programma, maar je kan bijvoorbeeld ook je maaltijden a la carte bestellen. Al het eten was vers, zeer gevarieerd en super lekker. 
 

 
 
Windsurfen 
 
Ik heb altijd al willen leren surfen en heb hier echt de perfecte plek voor uitgekozen. De surfschool waar ik mij bij aansloot was ASPC, de eerste school van de regio, met de beste instructeurs. Een privéles kost rond de 65 euro, maar je kan je ook opgeven voor de goedkopere groepslessen. Na een uurtje sta je al op je board en heb je de basis geleerd. Daarna is het een kwestie van goede wind, een beetje lef en gaan met die banaan. 

Met instructeur Apo en vriendje George
 
Als je goed kijkt.... It's me! 
 
Spa
 
Het hotel had een eigen Turkse spa, inclusief badhuis, sauna, Turkse hammam ruimte en massage ruimtes. Wat een genot om na een dag surfen je spieren onder handen te laten nemen door de professionals in de spa. Ik koos voor de aromatherapy massage van een half uur, vlak na het surfen. De perfecte afsluiting van een lange dag. 
 
 
Alaçati Town
 
Op mijn laatste dag was het tijd om te shoppen! En dat kan je heel goed doen in het oude schattige stadscentrum van Alacati. Geen Rommel, geen namaak spullen, maar mooie sieraden, prachtige badkleding en kleine boetiekjes vol vintage en one of a kind stukken. Het dorpje voelde erg Grieks aan en eerlijk gezegd wist ik niet dat Turkije er zo mooi uit kon zien. 
 


 

Het mag duidelijk zijn: Alacati is mooi, fijn en een echte aanrader. Of je nu een weekendje wilt surfen of twee weken lang boeken wilt lezen op het strand, het kan er allemaal. Wanneer gaan we weer? 

 

Deel dit artikel
Back to top