Fashion

TodaysArt op Festival Club Transmediale

Berlijn - Het internationale festival dat in Den Haag gekozen is als opvolger van het North Sea Jazz Festival, TodaysArt, presenteert van 2 tot 11 februari 2006 een keur aan Nederlandse artiesten op het gerenommeerde Club Transmediale Festival in Berlijn. Na een succesvolle editie van TodaysArt op 23 en 24 september 2005 in Den Haag heeft de organisatie een uitnodiging gekregen om Nederlandse elektronische muziek en aanverwante kunstvormen te vertonen in Europa’s meest vooruitstrevende stad op het gebied van deze disciplines: Berlijn.
Onder de titel ‘BEING BOLD!’ wordt tijdens het Club Transmediale Festival teruggegaan naar de essentie van creëren: rauwe, individualistische, non-conformistische muziek en kunsten, variërend van techno, minimal en noise tot beeldende kunst als fotografie, korte film, installatiekunst en zelfs cartoons. BEING BOLD! is het onbezonnen, dapper, woest, gewaagd en buitensporig zijn en, natuurlijk, de wijze waarop dit in muziek en kunst uit te drukken is. Muziek en kunst die zo divers is als de mensen die het maken. Humor, ironie, groteskheid en absurdisme zijn de essentiële eigenschappen van deze expressievormen.
In de Berlijnse club ‘Maria am Ostbahnhof’ treedt gedurende 9 dagen en nachten een grote verscheidenheid van vernieuwende internationale artiesten op. De Nederlandse TodaysArt programmering in Berlijn die zich toespits op het thema BEING BOLD! bestaat, onder andere uit:
-Like a Tim: Met zijn eclectische en brutale elektronica, grijpt Tim van Leijden terug in de jaren '80 en maakt eigentijdse acid-disco.
- Schmerzlabor aka Guy Tavares: Guy Tavares is een zeer belangrijke spil in de techno/elektro als de Punk/Motorrock undergroundscène van Den Haag en Rotterdam
- Antistrot: Antistrot, een collectief van de visueel kunstenaars Paul Börchers, Johan Kleinjan, David Elshout, Silas Schletterer, Bruno Ferro Xavier da Silva, Charlie Dronkers (video) en Michiel Walraven, werkt sinds 1997 samen als reactie tegen het establishment van academies en galeries.
- Dick Verdult/Dick el Demansiado: Nadat hij een jaar naar Calanda, Aragon vertrok, begon Dick Verdult te werken aan de vernieuwing van een Latijns-Amerikaanse muziekgenre: de Cumbia. Hij classificeerde zijn nieuwe versies als Lunatic Cumbias. Binnen een aantal jaren genereerden deze Cumbias, samen met de nog onberekenbaardere Experimental Cumbias, een heel nieuw subgenre in de Latijns-Amerikaanse underground scene.
De Nederlandse programmering op Club Transmediale.06 bestaat verder uit optredens en vertoningen van Al Naafiysh, Phako, Rene van der Voort, Harm van Dorpel, P.A. Dual, Zeloot, Remco Schuurbiers en een screening van ‘When I Sold my Soul to the Machine’ van Lindgreen, Lesic en Pancras.
Tijdens deze 7de editie van CTM (Club Transmediale) gaat het Berlijnse festival voor experimentele en elektronische muziek en gerelateerde visuele kunst op een multidisciplinaire reis naar de diepste clubgeluiden van vandaag. Een reis van dada-rave, cartoonmuziek, drone-metal, cut-up agitation en de elektronische weird-folk-hybrids, tot aan de nieuwste geluiden vanuit de marges van hiphop.
Kijk op http://www.clubtransmediale.de voor de complete timetable en alle festival info over het Berlijnse evenement.

Deel dit artikel
Back to top