Fashion

Geschiedenis van de Gin & Tonic

Bombay Sapphire - Je staat er niet altijd bij stil dat sommige mixjes een lange geschiedenis hebben. De gin en tonic bijvoorbeeld. Deze mix bestaat nu al zo’n driehonderd jaar en is in die periode weinig veranderd. Net als vele andere dranken ontstond de gin & tonic als medicijn. Een lekker medicijn dan…
Tijdens de kolonisatie van India werden de Engelse soldaten vaak het slachtoffer van malaria. Om te zorgen dat deze ‘Tommy’s’ hiertegen beschermd werden, besloot men om de malariaremmer kinine toe te voegen aan het tonicwater (wat ze bij zich droegen ter verkoeling). Hier komt de naam Indian tonic vandaan.
Tegenwoordig zit er nog steeds kinine in tonic, dit is de stof die de drank bitter maakt. Het tonicwater werd dus bitter en minder lekker door de toevoeging van quinine, waarna de soldaten het gingen aanlengen met gin om het smakelijker te maken. De gin & tonic was geboren.
Diezelfde Engelse soldaten kwamen ook regelmatig in aanraking met de ziekte scheurbuik wanneer ze maandenlang op hun schepen Azië aan het ontdekken waren. Scheurbuik werd veroorzaakt door een groot gebrek aan vitamine c. Nu groeide er in heel Azië een vrucht waarin veel vitamine c zat: de limoen. Door de limoen aan het tonicwater toe te voegen kregen de soldaten genoeg vitamine c binnen om niet ziek te worden.
Tegenwoordig drinken we nog steeds een gin & tonic als de Engelse soldaten driehonderd jaar geleden deden: gin met tonic en een limoenpartje als garnering. De truc om een gin tonic echt lekker te maken, zit in de ingrediënten uiteraard. Hierbij een recept voor de lekkerste gin tonic:
35 ml Bombay Sapphire gin
Flesje tonic
2 partjes limoen
ijs
Vul een longdrink tot de rand met ijsblokjes. Schenk de Bombay Sapphire Gin in het glas en voeg naar smaak de tonic toe. Knijp een partje limoen erin uit, rim hiermee de rand van het glas en garneer met een nieuw limoenpartje.

Deel dit artikel
Back to top