Fashion

Designexpo’s bij LEGIOkunst

Tilburg - In Tilburg draait het dit najaar om design! In het Textielmuseum is de expositie High Tech, Low Tech te zien, waar je een kijkje kunt nemen in de Nederlandse ontwerpkeuken van de afgelopen vijftien jaar. En in Galerie LEGIOkunst kun je o.a. de expo Parallel bekijken, die inderdaad parallel loopt aan de tentoonstelling in het Textielmuseum.
Tijdens Parallel kun je niet-textiel werk van vormgevers zien, die eveneens aan de tentoonstelling in het Textielmuseum deelnemen. Een interessante selectie van de nieuwste producten en/of ontwerpen van bekende designers als Wieki Somers, Chris Kabel, Gijs Bakker, Hella Jongerius, Ineke Hans, Scholten & Baiijngs, Tord Boontje, Jugen Bay en Marcel Wanders maken deel uit van de tentoonstelling. Parallel is te zien t/m 24 december.
Ook kun je er tot 28 oktober werk van Sabine Lintzen en Nan Groot Antink bekijken. Sabine Lintzen komt oorspronkelijk uit de keramiekwereld. Ze volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht, realiseerde daarna grootschalige projecten in bouwkeramiek, ontwierp een servies voor de industrie en ontwikkelde unicavazen. Toen ze in 1991 Robin Winters assisteerde bij een glasproject was de liefde geboren. De natuur was in de jaren negentig het uitgangspunt voor haar objecten. De vormen waarin glas werd gecombineerd met brons waren voor een deel gebaseerd op de vier jaargetijden. Na deze serie volgde de schaduwvazen, confettivazen, trompetvazen, een serie ‘reconstructies’ en radio’s. De laatste jaren is ze vooral bezig met celvormen, DNA-structuren en micro-organismen. Zeer bijzonder werk.
Het werk van Nan Groot Antink is puur kleur. Ze heeft in zekere zin een eigen vorm van fundamentele schilderkunst ontwikkeld. Het geheim schuilt in de natuurlijke verfstoffen die ze al sinds vijftien jaar gebruikt. Aan elk werk ligt een gedegen onderzoek naar de kleur ten grondslag. Ze kookt en brouwt in ketels en pannen, de aroma’s van jaren hebben zich in haar atelier genesteld. Door de doeken in de verfbaden te laten kleuren, is er bij veel van haar werken geen onderscheid tussen verf en drager. Voor deze expositie heeft ze zich laten inspireren door het Wilhelminapark in Tilburg (tevens het park waar LEGIOkunst aan gesitueerd is). Toen er enkele jaren geleden sprake was om enkele bomen en struiken te kappen in vorm met de veiligheid van de parkbezoekers, leek het haar erg onrechtvaardig tegenover het desbetreffende ’groen’. Haar het idee was om deze bomen en struiken levend te houden, door werken van ze te maken zodat ze niet gewoon maar zouden verdwijnen. Gelukkig zijn de plannen later bijgesteld en ebde eveneens het plan weg. Toch bleef het steeds in haar hoofd zitten dat het mooi zou zijn om materiaal uit het park, waaraan Nan al ruim twintig jaar werkt te gebruiken. Vorig jaar besloot ze de knoop door te hakken en alsnog haar oude plannen vorm te geven. De nieuwe serie, die je kunt bewonderen, heet dan ook ‘ Wilhelminapark 2006‘.
LEGIOkunst is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17:30 uur en op elke eerste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.

Deel dit artikel
Back to top