Fashion

Pi: hoeden van Eugenie van Oirschot

Tilburg - Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het hoedenatelier van ontwerpster Eugenie van Oirschot presenteert het Textielmuseum Tilburg de tentoonstelling 'Pi'. Ontwerpen van Van Oirschot zijn allen gebaseerd op dit wiskundige getal. De tentoonstelling is van 1 t/m 30 november te zien op de entresol.
Een beetje hoedenkenner haalt de ontwerpen van Eugenie van Oirschot er onmiddellijk uit; stuk voor stuk zijn het ingenieuze bouwsels. Soms lijken haar hoeden op constructies van een brug, of op maquettes van architectonisch aard. De vorm is daarbij helder en symmetrisch. Dit komt voort uit het gegeven dat Van Oirschot hoeden maken ziet als een wiskundig spel - zij berekent haar hoeden vanuit het getal 3,14 ("pi"). Geïnspireerd door muziek, het golven van het water, architectuur, de schaduwen der dingen geeft zij haar ideeën vorm. Vaak maakt ze gebruik van het aspect beweging.
Door partjes, biezen of lamellen ritmisch weg te zetten, lijken haar hoeden veelal te dansen op de hoofden die ze dragen. Deze verfijnde technieken, leverden haar in 2001 de 'British Hat-guild award for workmanship' op.
Na diverse shows en exposities in binnen- en buitenland, onder meer in het Rijksmuseum te Amsterdam in 1997, werd Van Oirschot in 2001 uitgeroepen tot winnares van het 'concours international' uitgeschreven door Musée du Chapeau, hét Franse hoedenmuseum, in Chazelles sur Lyon. In hetzelfde jaar werd zij in Engeland uitgeroepen tot 'hatdesigner of the year 2001'.
'Pi' is van 1 t/m 30 november te zien op de entresol van het Textielmuseum in Tilburg.

Deel dit artikel
Back to top