Fashion

Ophef rondom shoot in Vogue Nederland

Na internationale magazines Numero, L'Officiel en Vogue Paris komt nu Vogue Nederland met een shoot waarin blanke modellen zwarte gezichten krijgen. Internationaal wordt de shoot afgekeurd omdat het racistisch zou zijn. 
 
Model Querelle Jansen schittert in het Vogue 'Heritage Heroes' mei 2013 nummer. In de shoot heeft Vogue het model een zwart geschminkt gezicht gegeven en dit gecombineerd met een afro-achtige pruik. Vogue: "De collectie is geïnspireerd op de stijl van Parijse showgirl Josephine Baker, gemixt met tribal invloeden." 


 
Ophef
Internationaal is er nu commotie ontstaan, want ook over eerdere shoots in andere bladen waarin blanke modellen Afro-Amerikaanse looks kregen, ontstond flink wat ophef. Website Fashionista.com vraagt zich af waarom er niet voor een alternatief is gekozen, zoals donkere modellen: "Vogue Nederland heeft een bijzonder slecht aantal niet-blanke modellen gebruikt. En laten wij niet vergeten dat Nederland ook de geboorteplaats is van de controversiële en schaamteloos racistische 'Zwarte Piet' traditie, waarin de Nederlanders zich verkleden en daarbij zwarte gezichten schminken om kerst te vieren."
 
Onnodig
Wij vinden deze ophef onnodig. Is het bijzonder om blanke dames een Afro-Amerikaans gezicht te geven? Ja. Maar het gaat hier om een artistieke en creatieve shoot waar overduidelijk geen racistische gedachtes achter schuilen. Wel zouden we het mooi vinden als er wat vaker donkere modellen in Vogue Nederland mogen verschijnen, maar daar is nog genoeg tijd voor, Vogue Nederland bestaat natuurlijk pas één jaar. En tja, wij kunnen ons voorstellen dat ons Zwarte Pieten fenomeen in het buitenland als een bijzondere aangelegenheid kan overkomen, maar voor ons is het simpelweg een traditie zonder kwetsende bijbedoelingen.  
 
Website Fashionista heeft Vogue Nederland inmiddels om commentaar gevraagd... wordt vervolgd.



Beeld: Vogue Nederland
Deel dit artikel
Back to top