Fashion

De definitie van Surfcake

Persoonlijk was ik het stadium van een 'naam' mogen hebben bij de eerste klanken al gepasseerd. Zéker mag het een naam hebben, maar welke? Ik kan het niet echt binnen één noemer samenvatten. Beetje funk, un peu jazz, mespuntje lounge? Nette dosis feest, portie festival light, comfortabele theater hoeveelheid? Shit, dat is nog een hele klus. Hoe noem je dit?

Door: Olivier de Ruijter

Dit heet Surfcake en welke muziekstroming laat ik in het midden, geen idee. Fout! Ik probéér het in het midden te laten, maar een mens heeft nu eenmaal labels nodig...Guerrilla Jazz, grapt Jurek. Tja waarom ook niet, Guerrilla Jazz. Waarom eigenlijk ook wel?! Waarom een label plakken op een dergelijke sound? Omdat ik dat nu eenmaal nodig heb, okay?! Jurek Cruysberg (foto) kijkt me met die gepaste zuidelijke trots aan wanneer hij het over 'zijn' band Surfcake heeft. Waarom dat bedeesde altijd vraag ik me intern af. De man heeft een aangenaam indrukwekkend Curriculum Vitae met daarop namen als het Amerikaanse Instituut van Muziek te Wenen. Ik ken grootheden die het voor minder zouden doen. Met helden als Django Rheinhardt, Paco de Lucia en Vincente Amigo ontdekte Jurek de wortels van de flamenco. Resultaat: een binair carillon met akoestische voeding; Een mix van jazz, drum&bass, Indiaanse muziek en flamenco vormen de basis voor wat later Surfcake gaat heten. Leuk, aardig, knap ook, dat zeker. Maar ik wil een betiteling, ik wil een naam, ik wil een label.

'Dat willen wij ook', grapt de niet van humor verstoken Jurek nog eens. Een platenmaatschappij die onze eerste cd wil releasen. Want, die hebben jullie nog niet? 'Nee, het is allemaal in eigen beheer.' Ook de videoclip van jullie debuutsingle Pinch? 'Zeker, het grote voordeel van een creatief netwerk'. De gepaste glimlach maakt plaatst voor een trotse smile. 'Dus jullie worden toch gezien als een van de vele bandjes, die hopen op die ene kans? Is het dan geen marketing ding, the right place, at the right time, zoiets? Of is het de twijfel van de zichzelf respecterende band en haar fuck-de-commercie-attitude?' Nee, dat was het dan niet, ze willen maar wat graag naam maken. Maar ja, wat voor naam geef je eraan? ...

En wat nu wanneer ik er een stukje over schrijf?

'Wat ga je schrijven dan?'

Geen idee, het mag geen naam hebben, maar wie weet...

Surfcake is:

Gitaar: Jurek Cruysberg

Toetsen: Mike Roelofs

Drums: Sjoerd Rutten

Sound: Léon Bartels

Drums: Ron van Stratum

Bas: Arjan Kerren

Fluit: Marcel Joosten

Trompet: Ryan Carniaux

De release van de cd van Surfcake zal medio december zijn.

Deel dit artikel
Back to top