Fashion

Fleur: mag die winterjas al uit?

Het lange wachten is beloond! Deze week werd ik eindelijk weer blij gemaakt met een paar goede zonnestralen en kon ik zowaar mijn nieuwe Ray-Ban opzetten om mijn ogen te laten wennen aan deze pre-zomerse uitspatting. Wat een heerlijk gevoel. De lentekriebels beginnen nu al te rommelen.

ZonnebrilWat wil je ook, als moderedactrice krijg je als eerste alle nieuwe voorjaarscollecties te zien. Je moet dan wel van hele goede huize komen om geen koopneigingen te krijgen en jezelf alvast een compleet nieuwe lentegarderobe aan te meten. Want met ijs op de ramen en een snijdende wind leken een paar zomerse stappertjes en een luchtig jasje nog heel ver van mijn bed. Tot vandaag dus, nu de eerste tekenenvan de lente zich hebben laten zien. In mijn ogen dan. Mijn vriend verklaarde me namelijk half voor gek toenik met een luchtige blouse de deur uit wilde stappen. “Ik ga je niet verzorgen als je straks verkouden wordt en met griep op bed ligt hoor.” Toen ik verder de straat in keek en tot de conclusie kwam dat het gros van de mensen hun handschoenen nog niet aan de wilgen heeft gehangen kwam ik tot inkeer.

Toch is het lastig te bepalen. Wanneer switch je van garderobe en mag die dikke winterjas eindelijk de kast weer in? De lente gaat 20 maart pas officieel van start, maar er bestaan niet voor niets gezegdes als ‘maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat hij wil’ die voortgekomen zijn uit het onvoorspelbare Nederlandse klimaat. Geen wonder dat ik, en iedereen om mij heen, afgelopen week helemaal in euforie raakten en ik kreten voorbij hoorde komen als ‘de lente is begonnen’ en ‘eindelijk is de winter voorbij.’ Vooral kledingmerken proberen hier slim op in te spelen en geef ze eens ongelijk: hun zomers getinte collecties hangen al weken in de rekken en worden enthousiast gepast door positievellingen die vervolgens aan het twijfelen slaan of ze niet toch nog even kunnen wachten met het kopen van een denim shortje (één van de musthaves voor komend seizoen). Kan ik mijn salaris niet beter besteden aan een fijn lang vest tegen die koude wind op mijn blote rug ten gevolge van een te korte jas?

Het blijft lastig want ook alle bladen staan al vol met het nieuwe seizoen: iedereen is al met zijn hoofd bij de lente en zo hoort het ook. Fashion forward is het motto, wat geweest is telt niet meer en de winter zeg ik dan ook bij deze gedag. Ondanks wat Piet Paulusma en alle weermannen bij elkaar zeggen, ik geloof niet meer in sneeuw deze maand en mocht het toch zo ver komen dan verstop ik me in huis bij gebrek aan gepaste kleding. Hopelijk zijn de weergoden net zo goed gestemd en hoef ik mijn uitspraak geen kracht bij te zetten. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat als we met zijn allen het lentegevoel uitstralen, het weer vanzelf zal meewerken. So bring on that spring feeling! (Fleur Le Guen)

* Meer blogs van Fleur

Deel dit artikel
Back to top