Fashion

13 vragen die je jezelf moet stellen wanneer je nieuwe kleding koopt

Nu de Fashion Week voorbij is en je honderden mooie, nieuwe trends hebt gespot op de runway, snappen we best dat je naar de winkel wilt rennen om wat nieuw outfits in te slaan. Toch is het handiger om eerst goed na te denken voordat je blindelings al je geld over de toonbank gooit… 

Ja, veel van ons hebben de slechte gewoonte om impulsief nieuwe kleding te kopen, maar dit is ook de reden waarom velen later spijt hebben van hun purchases; we doen aankopen zonder er bij na te denken en realiseren ons later pas dat we het toch nooit zullen dragen, of dat het veel te duur was. Daarom is hier een handig lijstje met dingen die je jezelf eerst moet afvragen voordat je écht dat nieuwe kledingstuk koopt. 

Is de prijs redelijk?
Als veel geld te besteden hebt, kan je deze vraag overslaan, maar voor bijna iedereen is dit vaak wel belangrijk. We vinden het natuurlijk niet erg om veel uit te geven als het het waard is, maar het moet wel acceptabel zijn voor je bankrekening. 

2. Ga ik dit dragen?
Zo nee, meteen terughangen. Misschien ziet het er geweldig uit als je het zo op het eerste gezicht ziet, maar ga je het ook werkelijk aandoen of hangt het uiteindelijk maar te vergaan in je kast?

3. Ziet het er leuk uit als ik het aan heb?
Kleding kan er vaak super leuk uit zien aan de hanger, maar extreem tegenvallen als je het eenmaal aan hebt. Pas dus altijd eerst de kleding voordat je het koopt en koop niet zomaar puur en alleen omdat het 'in' is.

4. Heb ik niet al iets dergelijks?
Grijp je altijd direct naar de ripped jeans, witte sneaker of zwarte top? Vraag je dan af: heb je niet al 14 soorten van wat je overweegt om nu te kopen en gaat dit niet nu gewoon bovenop die stapel? 

5. Kan ik het combineren?
Als je een unieke garderobe wil die kledingstukken bevat waar je honderden combinaties mee kan maken, moet je bij elke nieuwe aankoop bedenken of je het wel ergens mee kan matchen. 

6. Past het en zit het wel lekker?
Genoeg vrouwen kopen iets omdat het mooi is, terwijl het niet in hun maat is. Als dat resulteert in een oversized sweater is dat op zich geen probleem, maar dit kan niet met alles. Bovendien is het belangrijk dat het comfortabel zit, anders trek je het waarschijnlijk nooit aan. 

7.  Is het veelzijdig?
Het is namelijk nog handiger als je hierdoor één of meerdere andere kledingstukken weg kan halen uit je kledingkast. 

8. Vind ik het helemaal geweldig?
Dit is een van de belangrijkste vragen. Als je er niet totally in love mee bent, of als je zonder dat item wel verder kan leven en geen spijt zult krijgen als je het niet koopt, laat het dan hangen. 

9. Is het in de uitverkoop?
Natuurlijk is het alleen maar leuker als er uitverkoop is, maar dit kan ook een reden zijn dat je iets overweegt te kopen, als het eigenlijk niet zo bijzonder is… Let dus op of dat niet de enige is waardoor je het wilt kopen. 

10. Kan ik dit ergens anders vinden?
Is het een designer piece en alleen daar verkrijgbaar, of heb je het idee dat nog veel meer winkels een variant hiervan verkopen? Zo ja, zoek nog even verder. Misschien vind je het om de hoek wel voor de helft van de prijs. 

11. Hoe is de kwaliteit?
Een nieuwe blouse is hartstikke leuk, tot je erachter komt dat de kwaliteit verschrikkelijk is en de stiksels los beginnen te raken of de knopen ervan af schieten.

12. Koop ik dit omdat ik het leuk vind of gewoon verveeld ben?
Het gebeurt sneller dan je denkt; mensen die geld uitgeven omdat ze zich vervelen of down zijn. Koop dus iets omdat je het geweldig vindt, niet omdat je denkt dat het je beter laat voelen. 

13. Ga ik hier goed mee om?
Ben je in staat om dit item te stomen, met de hand te wassen, te strijken of het super netjes op te vouwen zodra het uit de droger komt? Als je al moe wordt door hier aan te denken, kan je het misschien beter laten hangen. 

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top