Fashion

Van patat tot Prada, 24

Fashion Editor Elisah blogt elke week op Fashionscene. Als je als nuchtere Hollandse dagelijks omringd wordt door de crème de la crème van de modewereld, kan het je af en toe eens flink naar je hoofd stijgen. Maar in de Nederlandse modescene hoef je niet eens zo gek te doen om op te vallen. Elisah weet raad: doe maar gewoon, dan doe je al Indisch genoeg. Karl Lagerfeld zegt niet voor niets: ‘personality begins, where comparison ends’…

EJDe Amsterdam International Fashion Week begint officieel vanavond. En uiteraard ben ik onder andere voor Fashionscene aanwezig. Deze week ben ik kind aan huis op het Amsterdamse Westergasterrein (het terrein waar de Fashion Week wordt gehouden). Dat gaat helaas wel gepaard met onvoldoende slaap, vitaminegebrek en zere voetjes. Daarom speciaal voor alle fashion victims onder ons een lijstje met tips en trick over hoe de aankomende modeweek te overleven.

Overlevingstip 1: doorsla regen en wind, onweer en sneeuwbuien door…

… bijvoorbeeld bij een goede vriendin te overnachten, die iets dichter bij het Westergasterrein woont dan jij. Sterker nog: ronsel iemand die praktisch om de hoek woont. Voor mij kwam de redding in de vorm van modevriendin K. Niets geen half uur fietsen vanaf mijn stulpje in Amsterdam Oost dat wilde haren, een uitgeput lichaam, ijskoude tenen en een rood hoofd tot gevolg heeft. Nee, dit jaar ben ik goed voorbereid. Ik verlaat huis en haard, vriend en kat voor een paar dagen om te crashen in het huis van mijn vriendinnetje, die we meteen maar als ‘Het Mode Hoofdkwartier’ bombarderen. Tip: bied jezelf aan als dé perfecte huisgenoot, zoals: “Ik ben zeer geordend, heb geen zweetvoeten, ben bereid om ontbijt op bed te serveren, ik slaap niet in m’n blootje, sterker nog: ik heb een geweldige knalroze pyjama met zebra’s en ik snurk niet. Althans, ik heb nog geen klachten gehad…”

Overlevingstip 2: drink liters koffie

Do I need to say anything more?!? Hoe dacht je anders dat ik deze 100-urige werkweek overleef? Zeker niet met een glaasje melk. Mijn tip: voor elk kopje een glaasje water ter compensatie. Je moet natuurlijk niet op de laatste avond van de Fashion Week worden afgevoerd wegens uitdrogingsverschijnselen. Dat is zó niet fashionable

Overlevingstip 3: zoek je outfit ruim voor die tijd uit. Dit om stress te voorkomen

Mijn outfits hangen al volledig geselecteerd in mijn kledingkast. Voor elke dag heb ik een andere outfit: van casual tot super chique. Daarom breng ik naar modevriendin K. (beter bekend van ‘Overlevingstip 1’) een hele volle koffer mee inclusief tig paar schoenen. Alleen weet ze het nog niet…

Overlevingstip 4: neem jezelf voor voldoende slaap te nemen

Natuurlijk, alsof je überhaupt die week slaapt.

Overlevingstip 5: weet je af te sluiten voor oppervlakkige mensen

Probeer deze week volop te genieten van alle modeshows. De heisa en ‘poeha’ eromheen moet je maar een beetje voor lief nemen. Het Fashion Week-terrein zit namelijk vol met mensen die zich ontzettend belangrijk vinden. De ‘labelmania’ komt deze week nog eens extra op je af: mensen die zich overladen met designer items en dure outfits en deze ook aan iedereen willen showen. Probeer je hier niets van aan te trekken. Er is niets mis met jouw h&mmetje of vintage tas. Sterker nog: een eigen stijl wordt door echte modekenners alleen maar meer gewaardeerd.

Overlevingstip 6: zorg dat de AIFW niet samengaat met je examenweek kung fu

Mijn kung fu examen wordt deze week gehouden en afgelopen maandag en dinsdag heb ik keihard gewerkt om deze te halen. Met als gevolg ontzettende blauwe armen. Het ziet er niet uit! Dus mijn cocktailjurk die ik vanavond zou aandoen, heb ik weer terug in de kast moeten hangen (straks denken mensen dat ik mishandeld ben!) en een jurk mét lange mouwen is ervoor in de plaats gekomen. Geloof mij maar, mijn leven gaat niet altijd over rozen.

Overlevingstip 7: zeg geen nee tegen modefeestjes

Waarom zou je in godsnaam nee zeggen tegen een feestje?!? Dit in combinatie met overlevingstip 2 én 4 moet zeker weten haalbaar zijn.

Overlevingstip 8: kijk boos, zeer boos, naar Fortis-mensen

De AIFW wordt gesponsord door Fortis, dus dat betekent dat de beste plekjes worden overgenomen door mannen in pak, die geen flauw benul hebben van modeland, maar er alleen zitten voor de gratis drank en de mooie vrouwen. Kortom: ze zitten op JOUW plek (of nog erger: op die van MIJ!). Boos kijken dus. Ik oefen al weken op mijn blik.

Overlevingstip 9: doe je hakken om de hoek van het Fashion Week-terrein pas aan

De tijden dat dit voor genante situaties zorgde, zijn voorbij. We leven in Nederland, het is hier altijd koud, nat en glad en deze week kan het wel eens de allerkoudste week ooit worden. Dus nee, het is niet zo raar dat je om de hoek je Rubberducks voor je peep toes inwisselt. Alsof wintertenen charmant zijn. Nee, dames: zet jullie over de gêne heen!

Overlevingstip 10: eet veel vitamientjes

Als in de afhaal-Thai, McDonalds, patatjes oorlog en scones (zowel hartig als zoet) bij het geweldige bakkertje op het Westergasterrein. Daar moeten toch een paar vitamientjes inzitten?!? Voor het geval mijn nu zeer diep geschokte paps of mams meelezen: don’t worry lieve ouders, ik slik dagelijks mijn shot multivitamienen. Echt waar!

Have a happy Fashion Week.

Liefs,

Little Miss Jacobs

* Meer ‘Van patat tot Prada’

Deel dit artikel
Back to top