Fashion

Van patat tot Prada, 18

Fashion Editor Elisah blogt elke week op Fashionscene. Als je als nuchtere Hollandse dagelijks omringd wordt door de crème de la crème van de modewereld, kan het je af en toe eens flink naar je hoofd stijgen. Maar in de Nederlandse modescene hoef je niet eens zo gek te doen om op te vallen. Elisah weet raad: doe maar gewoon, dan doe je al Indisch genoeg. Karl Lagerfeld zegt niet voor niets: ‘personality begins, where comparison ends’…

Mijn lieve grote zus S. is zwanger, hoogzwanger! In eerste instantie een grote shock voor mij, aangezien ik mezelf niet meteen als tante zie. En dat mijn zus in 2010 aan het moederen gaat, was iets wat ik totaal niet voor me zag. Zuslief, de losgeslagen versie van mij (ik ben een heilig boontje… echt waar! Daarover volgende week meer), die vroeger standaard vier keer per week ging stappen, de leukste vriendjes heeft gehad, menig liter alcohol naar binnen wierp en sigaretten verslond bij het leven, settelde zich een aantal jaren geleden met haar huidige vriend.

Binnen no time was mevrouw ineens de was aan het doen en boodschappenlijstjes aan het opstellen (let wel: dit had ze nooit eerder gedaan). Maar dat ze zwanger zou worden, zag ik nog niet echt voor me. Tot vorig jaar. Misschien verraadde haar fascinatie voor het bakken van van muffins en brownies het al. Tijdens een gezellig familie-etentje werd het ineens medegedeeld: zij en haar vriend waren ‘aan het oefenen’. Ik had negen maanden om eraan te wennen en toen was het hoge woord eruit: afgelopen mei meldde ze dat ze zwanger was. Ik was natuurlijk (na een lichte hartverzakking, dat dan wel) in mijn nopjes. Je zus wordt maar één keer in haar leven voor het eerst moeder, dus uiteraard schreeuwde ik de hele boel bij elkaar, inclusief de trommelvliezen van vriendlief C.

Voordeel 1

Wat er als eerste bij mij naar binnen schoot? Juist ,shop till you drop! Verstand van baby’s zal ik nooit krijgen, maar als het op winkelen aankomt, ben ik dé perfecte persoon. Want bij een zwangerschap hoort een nieuwe inhoud van je kledingkast. Met fashionable verantwoorde zwangerschapskleding welteverstaan. Geen enorme gewaden, soepjurken en tuinbroeken, maar jumpsuits, little black dresses, wollige jurken en hippe harembroeken.

Nadeel 1

Maar er is één probleem: ze wordt maar niet dik! Na zeven maanden zwangerschap was mevrouw slechts drie kilo aangekomen (tijdens het schrijven van dit stuk zijn het er zeven geworden). Een poging om haar met voedsel vol te proppen, lukt helaas niet. Ik betrap mezelf erop dat ik meer naar binnen werkt dan zij. Kortom: ze kan nog steeds haar eigen kleding aan. Het enige wat ze heeft gekocht zijn speciale zwangerschapsjeans. Leuk hoor, zo’n zwangere zus.

EJ M'n zus en ik

Voordeel 2

Toch zijn er ook een aantal voordelen. Zo heb ik onlangs samen met haar schoonzus N. een babyshower georganiseerd. Denk aan een overheerlijke high-tea, verse jus, fingerfoods en de meest lekkere chocoladehapjes en taarten. En als het op eten aankomt, dan ben ik wederom dé perfecte persoon. Maar of dat ook geldt voor het babyshoppen is nog maar de vraag. Op dit gebied scoor ik een dikke onvoldoende…

Nadeel 2

Op een vrijdagavond, ergens in Gouda (of all places, ik ken alleen Gouda van de kaas in mijn koelkast) struinde ik met een winkelwagen door de enorme babywinkel. Als een kip zonder kop liep ik door de zaak heen, terwijl schoonzus N. mij menigmaal moest uitleggen waar alles voor diende: “Kijk, dit is nou een speen…” Ik gooide alles wat blauw (het wordt een jongetje) was in de kar, maar na een uur zat ik nog steeds om me heen te kijken: kinderwagens, boxen, spenen, luiertassen, bijtringen, knuffelbeertjes, kinderboeken, wiegjes, drinkbekertjes en Maxicosies. Door de bomen zag ik het bos niet meer. En waar diende dat Barbapappa-achtige ding toch voor? “Dat is van 'Het beste idee van Nederland',” aldus schoonzus N. met een gefronste wenkbrauw (“duh!”). “Daar stop je de speen in en dan heeft het kindje een knuffel en een speen tegelijkertijd.” Natuurlijk…

De kadootjestafel!Nog zo’n voorval:

“Ah, ze hebben ook een erotische afdeling,” aldus ik tegen schoonzus N.

“Ow, waar dan,” reageert N.

“Nou hier zo, dit zijn toch tepelklemmen?” Ik laat haar twee klemmen zien en kijk er vol afgrijzen naar.

“Elies, dat is een speen en die klemmen zijn er om ervoor te zorgen dat deze niet kwijtraakt tijdens, ik zeg maar, een wandeling.” Argh!

(Ik moet toegeven dat die blauwe beer erop er zeer verdacht uitzag).

Het hebben van een zwangere zus heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Nadeel 3 beleefde ik onlangs toen ik een peperduur cadeau kocht (ik mag helaas nog niet zeggen wat het is, aangezien ik het geef bij de geboorte). Nee, mijn portemonnee blijft de komende tijd dicht. En dat terwijl straks de sale weer van start gaat, kerstshoppen in Londen toch wel erg verleidelijk klinkt en ons land eindelijk een Tifanny's heeft. Helaas.

Terwijl mijn neefje straks beschikt over een Burberry-badjasje, vier paar UGG’s in alle soorten en maten, meerdere Ralph Lauren-polootjes en waarschijnlijk ook gouden luiers krijgt, zit ik op een houtje te bijten. Ik zeg maar: leuk hoor, zo’n zwangere zus…

Liefs,

Little Miss Jacobs

* Meer 'Van patat tot Prada'

Deel dit artikel
Back to top