Fashion

Beginnende ontwerpers op de fashion week

Tijdens de Amsterdam International Fashion Week showen grote Nederlandse namen hun kersverse spring/summer 2012 collectie. Maar er is ook ruimte voor nieuw en jong talent diet net in de fashionwereld komen kijken. Jonge ontwerpers die alle ruimte hebben om te doen wat ze willen en nog niet hoeven na te denken over verkoopbaarheid en meningen van anderen. Juist bij die ontwerpers kijken wij onze ogen uit.

Van de vrouwelijke collectie van Roya Hesam tot de stoere show van Gomes Esser Design. Na een paar shows van de beginnende designers is al snel op te merken dat ieder echt zijn eigen ding doet. Toch zijn er wat wij noemen 'trends' die in meerdere collecties terugkomen. Want als het aan de jonge ontwerpers ligt kunnen we de hoge taille shorts, doorschijnende blouses, open russen, chino's en brede schouders volgend jaar gewoon weer dragen.

roya hesam royahesam

De vrouwelijke collectie van Roya Hesam vol wijdvallende broeken.

Winde Rienstra nam ons mee in haar wereld door modellen te kleden met bolle jurken en powershoulders gemaakt van hout en touw. Een collectie die meer kunst dan mode bevat, maar daardoor niet minder mooi dan de draagbaardere collecties.

rienstra rienstra

De modellen van Winde Rienstra dragen 3D schouders en een 3D jurk. Hiervoor is veel wiskunde aan vooraf gegaan.

De beginnend ontwerpster Samira Algoe van het merk Z E M zette - weer, want Samira heeft al eerder op de fashion week geshowt - een prachtige collectie neer. De kleding van de ontwerpster is dan wel voor mannen, maar toch ontzettend vrouwelijk. Zij is dan ook één van de eerste die de mannenplaysuit op de catwalk zet.

jumpsuit broeken

De vrouwelijke mannencollectie van Z E M.

Gomes Esser Design slaat weer een heel andere weg in. Deze collectie is namelijk echt alleen geschikt voor tough chicks. Zodra de harde muziek uit de speakers knalde, marcheerde twee stoere kerels - zonder T-shirt, met sixpack - de catwalk op. En niet veel later volgde het eerste model ínclusief helm. Hierna volgde de rest met wollen chino's, leren broeken en een bontjas met rits. Maar na een collectie vol draagbare items zijn we toch benieuwd wie zoveel lef heeft om het eindstuk te dragen: een jas met zowel aan de voor- als achterkant een harnas.

gomes gomes2    

De opening en sluiting van de Gomes Esser Design fashion show.

Maar ook Pauline van Dongen kreeg haar 15 minutes of fame om haar werk met ons te delen. Na de schitterende collectie van Pauline vol draagbare, maar ook zeer opvallende jurken was het de beurt aan Étranger. In tegenstelling tot Pauline haar creaties - waar onze monden van openvielen -staken de modellen met satijnen jurken en oversized T-shirts van Étranger nogal af.

pauline van dongen pauline

De prachtige jurken van Pauline van Dongen.

etranger etranger

Jurken van Étranger met een pyama-look.

Ook Tony Marcus Sacharias kreeg de kans om zijn creaties te tonen op de Amsterdam International Fashion Week. Met modellen op flatform shoes - waar wij natuurlijk een groot fan van zijn - en wijde rokken aangetrokken met een stuk stof en brede schouders is dit echt een collectie waar je u tegen zegt. Om de collectie af te maken dragen de modellen melkmeisjes-like kapjes op hun hoofd, maar dit past dan ook prima bij de sfeer van de show.

tms tms

De modellen van de Tony Marcus Sacharias collectie paradeerden over de catwalk op flatform shoes en met niet zo charmante hoofdkapjes.

En last but not least... De beginnende Poolse designer Piotrek Panszczyk. De Poolse presenteerde een minimalistische collectie vol ingeknipte kledingstukken, afgewerkt met stoffen slierten die op de gekste manieren zijn vastgenaaid.

pans pansz

Ingeknipte kledingstukken en stoffen slierten die op de meest gekke manieren zijn vastgenaaid.

Met een hoofd vol inspiratie verlaten we de shows van de beginnende ontwerpers op de fashion week. Wij zijn benieuwd of er mensen zijn die de mannenplaysuit en de harnasjas gaan dragen. But in fashion nothing is impossible...

Welke ontwerper zie jij volgend jaar graag weer terug?

(Foto's: Peter Stigter)

(Tekst: Yanis)

Deel dit artikel
Back to top