Fashion

Report: And Beyond modeshow

Afgelopen vrijdag vertrok een bus met modepers vanuit Amsterdam naar de Arnhem Mode Biënnale om daar de show van o.a. And Beyond te bewonderen. Net als vorig jaar lieten zij een sterke collectie zien op het gebied van prints en kleur.

Het label And Beyond van Brigitte Hendrix en Jolanda van den Broek  is nog vrij jong, vandaar ook  geen show tijdens de AIFW. Voorafgaand showden ook Monique van Heist en hun collecties. Monique liet haar ‘HelloFashion’ project zien met simpele maar doeltreffende creaties en de jonge Belg Peter Hornstein showde een leuke, vrouwelijke collectie met  een sciencefiction knipoog.

Naast mij front-row zat de pr-dame van HTNK. Zij waren die dag daarvoor met een journalist van het toonaangevende Dazed en Confused magazine langs het Red light fashion project gelopen. Toen ze de etalage van And Beyond passeerden met daarin hun AW09 collectie, was de Engelse journalist zeer verbaasd. Marios Schwab, een vrij grote ontwerper, had onlangs precies hetzelfde geshowd. Ook met 3D brillen, strakke zwarte cocon jurkjes en bijna identieke prints. Maar na een belletje met pr-bureau Spice PR blijkt dat And Beyond de collectie al een jaar af heeft, dus van een kopie is absoluut geen sprake.

and beyond

And Beyond versus Marios Schwab

Anyway, terug naar hun nieuwe collectie genaamd ‘The Undaunted’. Deze ‘vurige’ collectie was geïnspireerd op de strijdlustige pirate Anne Bonney (1700) en de onverschrokkenheid waarmee Anne haar doel, het recht om te leven zo vrij als zij wilde, nastreefde. De rode draad in de collectie was de vlag. ‘Een stuk stof met een symbolische waarde, een symbool voor zelfrespect, identiteit, de trots van een natie en een icoon waarmee men ten strijde trekt. Vlaggen worden zowel aanbeden, verbrand, opgedrongen als ook verbannen’, aldus de meiden van And Beyond. De vlag zagen we vooral terug in de belijning van de collectie en vormde tegelijkertijd een sterk grafisch beeld.

De collectie kwam op mij over als een ware vuurzee met als hoofdkleuren zwart, wit oranje en geel. De nieuwsbeelden van recente vlagverbrandingen gebruikten de meiden dan ook als uitgangspunt voor de prints. Het gebruik van smeulende zwarten, brandend vuur en vervaagde kleuren uit de Amerikaanse vlag benadrukken het scherpe randje. Verder zagen we mooie grafische strepenprints die moeiteloos samengingen met het smeulende vuur.

Qua silhouet zagen we verfijnde losse broekpakken van dunne zijde met hoge schouders a la Balmain en Balenciaga. Lekker draagbaar, on trend en heerlijk voor de zomer.  Voor een beetje showelement had het duo jurken met volumineuze constructies gemaakt die deden denken aan een echt vlammenzee.

De meningen over de show waren verdeeld. De ene journalist vond de collectie geweldig, de andere werd meer getriggerd door de show van Monique van Heist. Persoonlijk vond ik de collectie prachtig. Oké, het was veel van hetzelfde, maar de stukken zaten mooi in elkaar en het plaatje was spannend. Hoe jong het label ook nog is, ik vind de meiden een stuk sterker dan sommige ontwerpers die we ieder jaar zien tijdens de AIFW. Ja, potentie hebben ze zeker. En hé, als Marios Schwab je als inspiratiebron gebruikt, moet je wel iets goed doen, toch? (Marieke)

and beyond

Copyright: Peter Stigter

Deel dit artikel
Back to top