Fashion

Muzen van London few

Modellen, actrices, popsterren, kunstenaars… Over het algemeen lijken muzen van de fashion few uit deze categorie te komen. Marc Jacobs heeft Sofia Coppola, Karl Lagerfeld gebruikte in het verleden Nicole Kidman en Vanessa Paradis. Model Irina Lazareanu heeft nu het muzelint omgehangen gekregen van Nicolas Ghesquiere en der Karl. Maar een handjevol upcoming designers die hun ding doen tijdens de London fashion week onthullen hun muzen, en wat blijkt? Vrijwel allemaal stylisten!

Een muze dient als inspiratie voor ontwerpers, zowel in uiterlijk als gedrag en karakter. Een paar fijne designers met Londen als thuisbasis hebben een boekje opengedaan over wie hun inspiratiebron nu precies is.

Katie Shillingford

Gareth Pugh, de jonge designer die niet bang is om met gewaagde, experimentele ontwerpen op de proppen te komen, vertelt dat vriendin en stylist Katie Shillingford zijn muze is. “Het komt er altijd op neer dat zij mijn pasmodel is. Ik werk al jaren met haar dus ik vertrouw ook blindelings op haar mening.” Katie is de rechterhand van stunning stylist Nicola Formichetti (fashion director van Dazed & Confused, senior fashion editor van Another Man magazine en best buddy van Kim Jones). Miss Shillingford is ook nauw betrokken bij Dazed & Confused en levert zowel styling- als schrijfopdrachten af. Ze is volgens mij een alles behalve saaie muze, want op de site van Dazed valt te lezen dat ze deze week oranje haar heeft maar dat dit vorige week nog blauw was…

Designer Marios Schwab noemt ook zijn styliste Tal Brener wanneer hem gevraagd wordt naar zijn muze. Ook zij levert als fashion editor haar bijdrage aan Dazed & Confused en werkt onder meer voor i-D magazine. Voordat Tal als stylist aan de slag ging, was zij assistent van Vogue’s creative director, Grace Coddington.

Noorse menswear designer Siv Stoldal zegt niet zozeer een speciaal persoon of muze in haar hoofd te hebben wanneer zij ontwerpt. “Maar ik werk voor shows altijd heel nauw samen met stylist Thom Murphy. Hij kan altijd op een geweldige manier de collectie vormgeven en perfectioneren.” En daar noemt ze ook niet zomaar iemand. Murphy was de oprichter en creative director van cult Londen winkel b Store en levert nu regelmatig werk af voor i-D, Dazed & Confused, Arena en Arena Homme Plus.

Agyness Dean

“Get yer freak on Giles Deacon” en “Uhu Gareth Pugh” Henry Holland doet niet mee aan de stylistenhype. Zijn muze van dit moment is asskickin’ Agyness Dean, het androgyne model die het huidige gezicht van Armani en Mulberry is. “Het is niet omdat ze nu zo hot is. We zijn samen opgegroeid in het noorden van Engeland en ze is altijd mijn muze geweest.”

Tot zover de muze update, hou de site goed in de gaten voor nieuwe catwalk reports van de London fashion week! (Virginie)

Deel dit artikel
Back to top