Fashion

AIFW Antoine Peters: Le petit Antoine

Amsterdam International Fashion Week juli 2007. Een lange lijst van shows, evenementen, feestjes et cetera. Heel lang. En dat niet alleen, soms overlapte het een en ander elkaar. Bad news, maar niet als je zoals het Fashionscene team met zijn tweeën opereert. Afgelopen donderdag hadden we een dubbele boeking in de agenda: de show van Antoine Peters en de opening van Streetlab. Gelukkig hoefden we niet lang in discussie wie waar naartoe zou gaan. Ik ging gewoon naar Antoine. Omdat ik fan ben. Een grote fan.

Ik kon al tijdens de show opgelucht ademhalen. Mijn favo designer van eigen bodem heeft me niet teleurgesteld, verre van dat zelfs. Het was dus toch mogelijk: ik ben nu een nog grotere fan dan voor de show! Mijn vriendinnetje die fungeerde als stand-in fotograaf moest me af en toe tot rust manen, het “oh-zo-mooi-die-wil-ik-hebben-en-die-ook-en-die-en-die…” scheen niet zo bevorderlijk te zijn voor haar geconcentreerde fotograaf-zijn. Je m’excuse

Na tijdens de AIFW 2 keer in de finale te hebben gestaan van de Frans Molenaarprijs en een half jaar geleden een expo rondom zijn ‘A SWEATER FOR THE WORLD’ project was het nu hoog tijd voor een eerste echte, eigen catwalk show. In de ‘salon’ van de AIFW locatie op het Museumplein; een heerlijk frisse, witte, wat intiemer en daarmee perfecte omgeving voor de presentatie van een speelse, kleurrijke collectie.

AIFW juli '07 Antoine PetersAIFW juli '07: Antoine Peters
AIFW juli '07: Antoine PetersAIFW juli '07: Antoine Peters

De Holland’s Next Top Models overheersen deze AIFW, bij Antoine Peters kwamen bijvoorbeeld Bodil en Christa opdraven. Prima natuurlijk, maar mijn aandacht ging meer naar hun outfits! Zoals bijvoorbeeld de ‘openingsbroek’; denim, driekwart, wijd uitstaande zakken en extra volume op de heupen. Of het denim blousejurkje, met wijde pofmouwen en grote zakken voorop. En wat te denken van de denim jas!? I’m lovin’ it, de denim ronde staat compleet op mijn verlanglijstje!

AIFW juli '07: Antoine PetersAIFW juli '07: Antoine Peters
AIFW juli '07: Antoine PetersAIFW juli '07: Antoine Peters

De klassiekers van Antoine Peters (zie ook het Fashionscene interview met de ontwerper), het witte T-shirt, jeans en de sweater, vormen de rode draad van de collectie Le petit Antoine. En de witte tee dan vooral als print. Het duurde even voordat ik het doorhad (ruimtelijk inzicht bij wiskunde was 1 van mijn mindere punten): de veelvuldig terugkomende puzzelstukjesprint werd gevormd door kleine tees! De print kwam onder andere terug in een sweatstof ‘pyjamapak’, in boorden van jurkjes of shorts, in wit/blauw of regenboogkleurverloop, maar ook bij de ronde ‘spooky sweats’. Met gaten voor de ogen en een kruis op de plek van de mond; omhoog gedragen met de boord op het voorhoofd cartoonachtig, omlaag gedragen gewoon lekkere relax sweaters met extra volume op de schouders. Wanna-have: de regenboog teeprint driekwart broek met wijdvallende zakken.

Het wordt een beetje een eentonig verhaal maar daarna volgden nog meer items die schreeuwden om een plekje in mijn kast… Opnieuw de regenboog teeprint, maar nu in jurkvorm met lange wijde mouwen en blote rug. Het korte roze chiffon jurkje met aparte mouwen eraan vast. De bordeaux shiny driekwart broek met wijdvallende zakken (met stip op 1 dit model broek!). Een zelfde bordeaux shiny sweaterjurk (A SWEATER FOR THE WORLD 2-persoonstrui gedragen door 1 persoon!?). Kortom: ik werd er behoorlijk hebberig van.

AIFW juli '07: Antoine PetersAIFW juli '07: Antoine Peters
AIFW juli '07: Antoine PetersAIFW juli '07: Antoine Peters

Nog een kleine toelichting op de xxxs/s 2008 collectie, van Antoine Peters himself:

“Le petit Antoine. staat voor een frisse wind na mijn ‘grande’ sweater, waar ik toch bekend om sta, maar het is vooral een pamflet dat staat voor het speels en jong van geest blijven en het durven blijven dromen. Want wie zegt jou dat je ergens aan bent ontgroeid?

Dit heb ik vertaald door mij af te vragen: Wie zegt jou dat je ergens uit bent gegroeid? Kleding die voorlopig nog te groot is en waar je nog in moet groeien en kleding waar je uit bent gegroeid zijn in mijn collectie evengoed draagbaar. Bijvoorbeeld als accessoires, details.”

AIFW juli '07: Antoine PetersAIFW juli '07: Antoine Peters

Le petit Antoine. Playful, vrouwelijk en very, very nice! (Virginie)

Beeld: Annie Ma

Deel dit artikel
Back to top