Fashion

Interview Joline Jolink, deel 2

Speciaal voor Fashionscene interviewde ik de Nederlandse ontwerpster Joline Jolink en ging gezellig langs in haar Amsterdamse atelier. Ik sprak haar over haar carrière als designer, haar jeugddromen, inspiratiebronnen en toekomstplannen…

 

Joline JolinkVorige week kon je deel 1 lezen van mijn interview met Joline. Vandaag deel 2!

 

Wie is je grootste voorbeeld?

“Dat zijn er meerderen. Isabelle Marant, omdat ze met haar collectie vrouwen positief benadert, een leuk team heeft en ze razend populair is en Marni.”

De webshop bestond onlangs één jaar. Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor een onlineshop?

“Omdat ik de totale collectie wilde aanbieden. Van mijn collectie was voorheen maar een klein gedeelte te koop in verschillende winkels. Ik wilde mijn klanten het totale collectiebeeld laten zien en ze op die manier beter bedienen. Met de webshop kunnen we iedereen, tot in het kleinste dorpje, bereiken. En daarnaast ontwerp ik kleding voor vrouwen met een druk dagelijks leven, die geen tijd hebben om dagelijks te winkelen. Een onlineshop biedt voor deze vrouwen uitkomst.” 

Kun je je allereerste ontwerp nog herinneren?

“Ja, dat was voor mijn poppen! Alleen tekende ik het ontwerp en mijn oma maakte dan de kledingstukken. Op de middelbare school heb ik trouwens ook mijn eerste modeshow gehouden. Ondanks dat ik altijd erg verlegen was, heb ik het toch gedaan.”

Vertel eens iets over je vorige collectie Olympia…

“Voor deze collectie heb ik de sportbeelden van Leni Riefenstahl in de documentaire ‘Olympia’ ter inspiratie genomen. Ook sportster Flojo was mijn inspiratiebron. De collectie bevat veel tegenstellingen: kleurrijk tegenover ingetogen en sportief tegenover vrouwelijk. Deze lijn bevat ook een one-legged legging: het ene been wit, het andere zwart, net zoals Flojo dat deed.”

Olympia

Wat vind jij van de mode in Nederland?

“Nederland wordt steeds meer bewust van mode. Door de Fashion Weeks is het modebeeld positief veranderd en ik vind dat er steeds meer goede modewinkels erbij zijn gekomen. Toch vind ik dat het beter kan. Hollanders willen vaak praktische kleding aan, dat lekker zit, zoals afritsbroeken en heuptasjes. Jammer! Iedereen heeft zo zijn eigen smaak, maar ik vind dat je praktisch en trendy goed kunt combineren. Modeketens als H&M spelen daar goed op in, maar zelf ga ik liever voor kwaliteit. Je moet kunnen investeren in een goed kledingstuk, want daar kun je jaren plezier van hebben.”

Wat is jouw favoriete kledingstuk?

“De Baby Dress uit de collectie Hall Of Fame in mijn webshop: die heb ik in alle kleuren en kan ik bij alle gelegenheden aandoen. En daarnaast zit het ontzettend lekker.”

Wat kan altijd gedragen worden?

“Shirtdresses, basics, een lang gebreid vest en zijden kledingstukken.”

Wie zou je nog graag willen kleden?

“Ik ben niet iemand, die graag een bekend persoon wilt kleden. Ik ontwerp het liefst voor échte vrouwen: huisvrouwen en zakenvrouwen bijvoorbeeld. Daar zie ik juist de uitdaging in. Zij zijn realistisch en dragen niet iedere dag bijvoorbeeld een gala-jurk. Mijn kleding moet praktisch zijn en comfortabel zitten, maar daarnaast ook stijlvol zijn voor elke dag.”

Wat zijn jouw modesteden?

“New York, Parijs, Londen en de steden in Scandinavië.”

Wat kunnen we dit jaar nog meer van je verwachten?

“Veel spannende dingen. Houd mijn webshop de komende tijd in de gaten om er meer over te weten te komen.”

Voor meer informatie, check de website: www.jolinejolink.com. Wat vind jij van Joline’s kleding? (Elisah)

Beeld (portret): Wouter van den Brink.

Beeld (collectie): Marc Deurloo

Deel dit artikel
Back to top