Fashion

Jean Paul Gaultier: streepjes en puntborsten

Van sexy kilts en korsetten voor mannen tot cage dresses en puntborsten voor dames, Jean Paul Gaultier draait zijn hand niet om voor een controversiële creatie meer of minder. Dankzij spraakmakende couture shows en samenwerkingen met onder meer Madonna is deze designer al enkele decennia een modefenomeen!

jpg streepjes en puntborsten portret

Jean Paul Gaultier omringd door zijn geliefde streepjespartroon

jpg streepjes en puntborsten streep

Jep, deze man houdt écht van streepjes

Weetje: in 2012 maakt Gaultier deel uit van de jury van het Cannes Film Festival. Het is de eerste keer dat een ontwerper het tot jurylid schopt.

jpg streepjes en puntborsten cannes

Gaultier met Diane Kruger en Ewan McGregor tijdens het Cannes Film Festival dit jaar

Jean Paul Gaultier komt op 24 april 1952 ter wereld in Arcueil, la douce France. In tegenstelling tot zijn klasgenootjes op school, is hij als jochie meer geïnteresseerd in mode dan in sport. Op 13-jarige leeftijd zet hij zelfs een volledige collectie in elkaar voor zijn moeder en oma. Hoe zoet!

jpg streepjes en puntborsten jong

Een heerlijk kitscherig portret van een jonge Gaultier

Jean Paul begint op jonge leeftijd - zonder dat hij een fashion opleiding heeft genoten - met het sturen van schetsen naar beroemde couturiers. De grote Pierre Cardin is direct onder de indruk van Gaultier's talent en neemt hem op zijn 18e verjaardag aan als assistent. Later werkt JP ook voor Jacques Esterel en Jean Patou, maar in 1974 keert de jonge Gaultier weer terug bij Cardin.

Het is inmiddels 1976 als Mode Internationale, een Frans modeblad, enkele schetsen van Gaultier's hand publiceert. Deze publicatie levert hem veel positieve reacties op en ook zijn eerste collectie uit datzelfde jaar slaat in als een bom. Dankzij het gebruik van onconventiele materialen en invloeden van 'de straat' zet hij zichzelf direct op de kaart als enfant terrible van de Franse mode.

JPG streepjes en puntborsten schetsen

Enkele extravagante schetsen uit het archief van JPG

Maar het blijft wat controverse betreft niet alleen bij goedkope stofjes en invloeden uit de populaire cultuur. De designer speelt graag met traditionele gender roles en in de loop der jaren heeft hij al meerdere spraakmakende modellen de catwalk op gestuurd. Extra curvy, vol getatoeëerd, androgyn en ietwat ouder. Over het inzetten van a-typische modellen zegt hij zelf: "I have never really cared about what fashion's deal was. There are differend kinds of beauty and I always try to show that."

jpg streepjes en puntborsten beth ditto

Jean Paul Gaultier met zangeres Bith Ditto

jpg streepjes en puntborsten speciale modellen

Bijzondere modellen op de catwalk van Gaultier, met rechtsonder de androgyne Andrej Pejic

In 1990 gooit Gaultier hoge ogen met zijn kostuums voor Madonna's Blond Ambition Tour. De outfits voor de Material Girl zijn een mix tussen übervrouwelijke vormen en stoere pakken die macht uitstralen. Net zo spraakmakend zijn de rokken voor mannen, die hij eerder in 1985 introduceert.

Al snel zijn Jean Paul Gaultier's designs overal ter wereld te koop in exlusieve boetiekjes en peperdure warenhuizen. Naast Madonna noemen steeds meer artiesten zich fan van de ontwerper, waaronder Dita von Teese, Marilyn Manson (!) en Kylie Minogue. De komst van een couture lijn in 1997 is een grote klapper en de populariteit rondom deze exclusieve collecties is daarna gebleven.

jpg streepjes en puntborsten madonna2

Madonna's JPG puntborsten in de eighties...

jpg streepjes en puntborsten madonna

... en in 2012 tijdens haar MDNA Tour!

jpg streepjes en puntborsten dita

Jean Paul Gaultier met muze Dita von Teese

jpg streepjes en puntborsten kylie minogue

Kylie Minogue haalt op het podium kunstjes uit in haar Gaultier jurk

Weetje: in het verleden heeft Gaultier enkele shows gehouden in een groot amfitheater in Parijs, dat ooit als slachthuis diende!

Tegenwoordig kennen we Jean Paul Gaultier vooral van zijn avant-gardistische esthetiek, matrozenstreepjes, lingerie als outerwear, exotische accessoires, tailoring en invloeden van populaire culturen. Wij zetten enkele mooie én onvergetelijke designs van deze goedlachse Fransman op een rij!

JPG streepjes en puntborsten collage1

JPG streepjes en puntborsten wit

JPG streepjes en puntborsten collage2

jpg streepjes en puntborsten detail

Weetje: tussen 2003 en 2010 is Gaultier de creative director van Hermès. Ook voor en na die periode maakt hij veelvuldig gebruik van leer, een materiaal waar het Franse modehuis bekend om staat.

jpg streepjes en puntborsten collage4

JPG streepjes en puntborsten detail2

JPG streepjes en puntborsten collage3

Zijn jullie net als wij fan van Jean Paul Gaultier?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top