Fashion

Terug in de tijd met: de teenslipper

De meningen over de teenslipper zijn flink verdeeld, you either love it or you hate it. We zullen niet zo snel op kantoor verschijnen met een paar flip-flops aan de voeten, maar voor een dagje park of strand vinden we ze ideaal! Fashionscene gaat daarom terug in de tijd met de teenslipper.

Je zult misschien wel hebben gemerkt dat de zonnestralen iets met ons doen. We raken maar niet uitgepraat over zomerse items! Vorige week was de bikini aan de beurt, deze keer focussen we ons op de teenslipper.

Weetje: Heel veel dagen achter elkaar op je teenslippers wandelen is niet echt verstandig. Ze bieden namelijk niet enorm veel steun en je houdt continu grip met je tenen. Hierdoor kun je op den duur last krijgen van je benen en voeten. 'Gelukkig' krijgen we in ons kikkerlandje niet zó vaak de kans om op teenslippers rond te lopen, so no worries.

terug in de tijd met de teenslipper we heart it

We Heart It

De standaard teenslipper heeft een rubberen (en dus flexibele), platte zool die vast zit aan je voet met een bandje. Deze band loopt zowel over de linker- als rechterkant van je voet en eindigt tussen je twee grootste tenen. De eerste moderne teenslipper wordt in de fifties bedacht, maar eerst hebben we het even over z'n 'voorvader'.

Deze voorganger is de zōri uit Japan, een geweven sandaal die oorspronkelijk gemaakt van is stro, hout of plantaardige vezels. Na de twee wereldoorlogen dragen veel Nieuw-Zeelanders en Amerikanen, die in Japan hebben gediend, de zōri in hun thuisland. Het idee om dit soort sandalen van plastic te maken komt pas een decennium later in iemand op.

terug in de tijd met de teenslipper zori

Een traditionele zōri uit Japan

Over de vraag wie nou de eerste moderne teenslipper heeft bedacht, bestaat nogal wat onenigheid. Ene Morris Yock uit Nieuw-Zeeland beweert dat hij in 1957 de eerste is om dit soort footwear te produceren. De kinderen van John Cowie, een Britse zakenman, beweren anders. Volgens de Cowie kids maakt hun vader al in het Hong Kong van de jaren '40 een plastic versie van de sandaal. Yock zou slechts een importeur van de slippertjes zijn.

Weetje: In Nieuw-Zeeland wordt de teenslipper nog steeds een jandal genoemd. Inderdaad, een inkorting van Japanese sandal.

De flip-flop bereikt qua populaireit een hoogtepuntje in 1956. In dat jaar verschijnt het Australische zwemteam tijdens de Olympische Spelen in Melbourne op teenslippers ten tonele. Nog steeds zijn teenslippers enorm in trek in Australië, net als in India, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Brazilië en Zuidoost-Azië.

terug in de tijd met de teenslipper gisele bundchen ipanema

Gisele Bündchen is het gezicht van het merk Ipanema, een groot teenslippermerk uit Brazilië

Op streetstyle blogs, tijdens fashion shows en in editorials van de grote modebladen kom je zelden tot nooit een paar flip-flops tegen. Toch hebben we er een paar weten op te snorren!

terug in de tijd met de teenslipper vogue uk

Teenslippers in een Vogue (!) editorial, de Britse editie om precies te zijn

terug in de tijd met de teenslipper sartorialist collage

Fashionista's op teenslippers, gekiekt door The Sartorialist

terug in de tijd met de teenslipper victoria's secret backstage

Victoria's Secret modellen dragen backstage nog hun roze badjas en matching teenslippertjes

In tegenstelling tot de meeste fashion week hipkippen zijn veel celebs wél overtuigd aanhanger van de teenslipper.

terug in de tijd met de teenslipper celeb collage

Sienna Miller, Lauren Conrad, Leighton Meester (op de set van Gossip Girl) en Jessica Biel op teenslippers

Nog een paar teenslippers voor komende zomer nodig? Wij shopten er alvast een paar voor je!

terug in de tijd met de teenslipper shopping collage

1. Donkerblauwe teenslippers van Havaianas (€ 27,95) via Zalando

2. Gestreepte slippertjes van Little Marcel (€ 24,95) via Zalando

3. Teenslippers met tropische print van Colcci (€ 49,95) via Zalando

4. Rode teenslippers met kraaltjes van Chiemsee (€ 24,95) via Zalando

Draag in de zomer regelmatig teenslippers?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top