Fashion

Terug in de tijd met de riem

Voor onze luchtige zomer outfits hadden we niet echt een riem nodig, maar tijdens de winter snoeren we 'm graag weer om. Voor een broek die net wat te wijd zit, of om wat taille aan een jurkje toe te voegen. Wij gaan deze week terug in de tijd met dit handige accessoire!

Een riem dragen we vooral omdat 'ie leuk staat en hij meer vorm kan geven aan een outfit. Dat de riem ook praktisch kan zijn, boeit ons steeds minder. Ieder seizoen zijn er weer leuke riemvarianten op de catwalks te spotten, dus ook komend najaar kunnen de riemliefhebbers hun hart weer ophalen. Vooral de smallere, cleane exemplaren zijn enorm in trek voor het fall-winter 2011 seizoen. Maar waar komt de riem eigenlijk vandaan?

Terug in de tijd met de riem catwalk collage

Met de klok mee, beginnend linksboven: Prada, Chloé, Proenza Schouler en Burberry fall-winter 2011.

Terug in de tijd met de riem streetstyle collage

Streetstyle kiekjes van The Sartorialist, Vanessa Jackman en Tommy Ton van Jak & Jil.

Een riem is een flexibele band die normaal gesproken om de heupen wordt gedragen, om zo een broek of ander kledingstuk aan te snoeren. De meeste exemplaren zijn van leer gemaakt, maar er zijn er tegenwoordig ook genoeg uitgevoerd in bijvoorbeeld katoen, plastic of een combinatie hiervan. Bij gebrek aan knopen, ritsen en elastiek werden al in de Bronstijd (hónderden jaren voor Christus) eenvoudige riemen gedragen door verwilderde mannen. Pas veel later 'mochten' ook vrouwen een ceintuur dragen. Met name tijdens de Middeleeuwen en in het begin van de 20e eeuw was de riem populair onder dames. Deze waren zowel van harde metalen gemaakt (denk maar aan de kuisheidsgordels die veel jonge vrouwen moesten dragen) als zachte stoffen.

Van halverwege de 19e eeuw tot aan WOI hadden legerofficiers in onder meer Rusland en Oost-Europa al door dat riemen naast praktisch, ook hartstikke kek konden zijn. Zij droegen extreem strakke, brede riemen om hun uniform heen. Deze riemen dienden als houder voor hun zwaarden én zorgden voor een mannelijke verschijning, inclusief de brede schouders. Een tailleriem voor mannen, heel sexy hoor...

In de jaren '20 van de vorige eeuw werden broeken steeds lager gedragen, en werd het dragen van een riem dus ook steeds noodzakelijker. Harstikke leuk die praktische riemen. Maar vrouwen gebruiken de riem toch het liefst om het accent nog eens extra op de taille te leggen. En zoals dat met ieder kledingstuk of accessoire gaat (denk maar aan de clutch, denim items of de stiletto hak) is er dankzij de creatieve breinen van grote designers volop keuze aan riemen. Inspiratie wordt overal vandaan gehaald: van de cowboy riemen tot Japanse obi belts, en van studded punker exemplaren tot fetish-achtige leren riemen. Ook qua sluitingen zijn de mogelijkheden oneindig.

terug in de tijd met de riem obi collage

De obi-riem maakte moeiteloos de overgang van Japan naar de internationale catwalks en streetstyle blogs.

Snoer jouw eigen outfit aan met één van deze hippe riemen!

Terug in de tijd met de riem asos Terug in de tijd met de riem welikefashion

Links: leren riem met slangenprint van Asos (€ 20,51)
Rechts: riem met strikje van ICHI via We Like Fashion (€ 9,95)

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top