Fashion

Verdrietig? Niet winkelen!

Ben je verdrietig? Ren dan niet meteen naar de winkel om nieuwe kleding te kopen. De kans is dan groot dat je veel teveel geld uitgeeft…

shopping!!Ik moet toegeven, als het even tegenzit ben ik al snel in een buying mood. Zo was ik vorige week mijn zonnebril verloren. Ik ben meteen naar de winkel gerend om een nieuwe broek te kopen. En ja, toen voelde ik me een stuk beter.

Onderzoekster Cynthia Cryder van de universiteit in Pittsburgh onderzocht waar die koopzucht tijdens een depri bui vandaan komt. Ze liet een groep studenten een droevige scène bekijken uit de film The Champ. In die scène treurt een jongetje bij het dode lichaam van zijn vader. Vervolgens moesten de studenten een essay schrijven over hoe zij zich zouden voelen als zij een belangrijk persoon in hun leven zouden verliezen. De tweede groep kreeg neutrale beelden over het Great Barrier Reef in Australië te zien. Zij moesten een stukje schrijven over hun dagelijkse gewoontes.

Na het onderzoek kregen de deelnemers 10 dollar voor hun deelname die ze mochten besteden aan een flesje water. Cynthia vroeg hoeveel de studenten voor het water wilden betalen. De verdrietige studenten wilden heel wat meer geld voor hun water neerleggen: gemiddeld 2,11 euro. Bij de ‘neutrale’ groep was dit niet meer dan 56 cent.

Volgens Cynthia geven de verdrietige personen meer geld uit omdat ze minder waardering hebben voor zichzelf en hun bezittingen. Door iets nieuws te kopen hopen ze weer beter te voelen.

Helaas ben ik ook zo’n buy yourself happy type. Maar ik ben toch niet de enige? (Juliette)

Deel dit artikel
Back to top