Lifestyle

Hoe goed ga jij met je centjes om?

Hoe goed ga jij met je centjes om?

Het managen van je financiën is soms iets dat met de paplepel is ingegoten, maar veel vaker iets dat we allemaal echt moeten leren. Wij geven jou de ultieme do's en don'ts als het op geldzaken aankomt. Get ready to be a money-master! 

Ja leuk hoor zelf je centen verdienen en ook lekker bepalen wat hier vervolgens mee gebeurt. Maar een etentje hier, een leuk kussentje daar en misschien ook wel eens een TE belachelijke maar heerlijke designer aankoop verder, en we kijken verdrietig naar onze bankieren app alsof we net de laatste trein naar huis hebben gemist... Waar BLIJFT dat geld toch elke maand? Met deze drie tips voorkom je deze vraag en voel je veel meer controle over jouw financiele zaken. 


1 - Denk altijd aan de toekomst 


We leven in een yolo tijdperk (we blame Drake!) en dat is heel leuk en aardig, maar wat gebeurt er morgen? En volgende week? En wat van over vijf jaar? Spontane dingen zijn altijd het allerleukst, maar als we alles maar spontaan blijven aangrijpen, dan kunnen we nooit iets opbouwen voor onszelf. Want misschien wil je straks wel een huisje kopen, oh en je pensioen straks hebben is ook wel lekker toch? Je zal dus moeten plannen en nu al stappen moeten zetten voor de toekomst die je voor je ziet. Genieten is belangrijk, maar je koppie in het zand steken maakt geen huiseigenaar of wereldreiziger van je! Maak een ‘Toekomstmuziek’ spaarrekening aan en zet elke maand iets opzij. En dan dus niet elke maand stiekem weer wat eraf snoepen he… (zucht)

2 - Werk met een budget 

Als jij niet weet wat er binnenkomt en uitgaat kun je de zaken natuurlijk ook niet managen. En bovendien, je wilt toch op zn minst wel een beetje weten wanneer je kan pinnen zonder zorgen, of wanneer je eigenlijk het risico loopt dat er een groot kruis op het beeldscherm van de verkoper verschijnt omdat er nét niet genoeg op je rekening stond (genant!)? Maar let op: verwar het woord 'budget' niet met 'verbod' of 'gemis'! Want als je zo gaat denken over het opstellen van een maandelijks budget gaat het nooit leuk worden en heb je kleinere kans op slagen. Eet je graag drie keer in de week buiten de deur? Prima! Maar zorg dan wel dat de rest van je budget zo staat dat je daar ruimte voor hebt. Dan maar fietsen elke dag naar werk in plaats van dat dure sportschool abonnement waar je toch nooit gebruik van maakt. Be smart! 
 

3 - Jouw creditcard is niet een magische bankmedewerker 

Ja geef maar toe, dit doen we allemaal wel eens... Je weet dat je door je maandelijkse inkomsten bent gevlogen, sneller dan Vin Diesel in een racewagen, maar toch wil je bij Zara of Topshop even die high waisted jeans meepakken en dat heerlijke truitje dat zo sexy zit. Tadaaaa daar is de creditcard! Elke maand je creditcard gebruiken als back-up bankmedewerker van de maand is NOT the way to go. Houd hier mee op! Een creditcard is handig om te hebben voor als je op reis gaat of een keer een auto moet huren, maar als je hem elke dag voelt branden in je portemonnee en je jezelf rijk rekent met dit plastic vriendje op zak, dan gaat er iets heel erg mis. 

Geld is absoluut niet zaligmakend en succes valt zeker niet te meten aan een paar getalletjes op een digitale bankrekening. Maar geldZORGEN gaan jou absoluut niet gelukkiger maken (dat weten we zeker!) en daarom mag je best wat belang hechten aan een gezonde bankrekening. Af en toe jezelf belonen hoort hier zeker bij, maar straks geheel zelfstandig kunnen leven en voor jezelf kunnen bedruipen zonder teveel onzekerheden rondom je financien is nóg leuker. 

 

Wij zijn benieuwd! Heb jij nog goeie tips als het op geldzaken aankomt? 

 

Deel dit artikel
Back to top