Mama

⁠⁠Griep tijdens je zwangerschap? Hier moet je op letten

⁠⁠Griep tijdens je zwangerschap? Hier moet je op letten

Je herkent het vast wel je hebt spierpijn, keelpijn en misselijkheid. Je hebt de griep en je bent ook nog zwanger. De symptomen kunnen dan nog net wat vervelender zijn. Waar moet je eigenlijk op letten als je de griep hebt en zwanger bent? Wij vertellen je het.

 

Hier moet je op letten als je de griep hebt tijdens je zwangerschap

De boosdoener van die vervelende griep is het influenzavirus. Met name in de wintermaanden krijgen mensen hier vaak last van. De symptomen zijn vaak keelpijn, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Oh ja en vergeet niet de koude rillingen en koorts. Meestal is de griep ongevaarlijk, ook als je zwanger bent, maar je moet zeker op een aantal zaken letten.

Zo is het heel belangrijk om rust te nemen. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om het virus te verslaan en het goed uit te zieken. Drink daarnaast voldoende water, namelijk 2 liter per dag. Je verliest veel vocht en als je koorts hebt is het belangrijk om dit aan te vullen. Bij een zere keel kan het helpen om te gorgelen met zout. Los hiervoor een theelepel zout op in een kopje met warm water. Spoel maximaal drie keer per dag.

 

Koorts

Over het algemeen is koorts ongevaarlijk als je zwanger bent, maar toch zijn er wel een aantal risico's. Heb je koorts in de eerste 3 tot 8 weken? Dan is volgens Zwangerenportaal het risico op hartproblemen en schisis bij het babytje een stuk groter. Maar als je langer dan 32 weken zwanger bent en de koorts houdt langer aan dan 3 dagen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Zo kan een verhoogde lichaamstemperatuur weeën opwekken en voor vroeggeboorte zorgen. Je babytje kan groeiproblemen krijgen in de baarmoeder als er onvoldoende eiwitten bij de baby komen.

 

Wat te doen bij koorts?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de koorts te laten zakken. Een lauwwarme douche is heerliljk om je lichaam af te koelen, draag ook luchtige kleding om de warmte goed kwijt te kunnen. Paracetamol mag je ook gebruiken als je zwanger bent. Houdt er alleen rekening mee dat je het aantal maximale tabletten neemt dat in de bijsluiter staat. Merk je dat de paracetamol niet zijn werk doet? Neem dan contact op met de huisarts of verloskundige.

 

Wanneer naar de huisarts?

Ben je zwanger en heb je koorts? Je kan natuurlijk altijd terecht bij de huisarts. Neem in ieder geval contact op als je het volgende merkt:

  • Je voelt je babytje minder bewegen.
  • Je hebt last van harde buiken.
  • Je koort is hoger dan 38,5 graden.
  • Je houdt je koorts langer dan 3 dagen aan.
  • Je hebt last van bloedverlies.
  • Je hebt last van hevige buikpijn.
  • De koorts blijft maar terugkomen.
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top