Interior

Trendy: een smart home

Trendy: een smart home

Gemak dient de mens. Het is dan ook niet vreemd dat de laatste jaren in steeds meer huizen handige hulpjes te vinden zijn die de bewoner(s) werk uit handen nemen. Dit wordt ook wel ’smart home’ genoemd, dat je kunt vertalen als ‘slim huis’. Wat er precies onder dat ‘slimme’ verstaan wordt, daar is men nog niet helemaal over uit. Soms betreft het puur het automatiseren van bepaalde handelingen. Anderen menen weer dat het om apparaten moet gaan die verbonden zijn met internet, en bedienbaar via een app. Welke definitie je ook hanteert, ze zijn in ieder geval handig. Wat kun je tegenwoordig allemaal aantreffen in een smart home?

Schoonmaakhulpen

Het huishouden kost gemiddeld wekelijks net zoveel uur als een parttime baan. Gelukkig zijn er allemaal handige apparaten die je veel tijd kunnen besparen. Omdat deze apparaten nog volop in ontwikkeling zijn, is het belangrijk om de prijzen, kwaliteit en functionaliteiten goed te vergelijken. De Consumentenbond levert praktische informatie, bijvoorbeeld over wat zij als beste elektrische dweil beoordelen.

Ook een robotstofzuiger vind je in steeds meer woningen. Zeker als je jonge kinderen en huisdieren (kijk hier voor de beste robot stofzuiger voor dierenharen) scheelt je dit zomaar dagelijks een kwartier tot een halfuur werk.

Slimme deurbel (eventueel met slim deurslot)

Het belangrijkste onderdeel van een slimme deurbel is de ingebouwde camera. Hiermee kun je bijvoorbeeld op je smartphone zien we er voor de deur staat. Heb je een slimme deurbel gecombineerd met een slim deurslot, dan kun je de deur ook nog eens op afstand openen. Bijvoorbeeld handig als er een pakketbezorger op de stoep staat. Intussen heeft meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens een slimme deurbel, al bestaan er nog steeds vragen voor wat betreft privacy wetgeving.

Slimme verlichting

Verlichting automatisch in- en uitschakelen op bepaalde tijden? Of zelfs gekoppeld aan je smartphone, verlichting laten in- en uitschakelen afhankelijk van waar je op dat moment bent? Slimme verlichting maakt het mogelijk.

Slimme stekkers

De stijgende energieprijzen de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat mensen heel wat bewuster met energie omgaan. Een handige hulp daarbij is een slimme stekker, die je inzicht geeft in het elektriciteitsverbruik van een bepaald apparaat.

Robotgrasmaaier

Heb je een grote tuin met een mooi gazon? Een robotgrasmaaier laat dit er dan altijd verzorgd uitzien, zonder dat het je zelf tijd kost.

Voordelen van smart homes

Slimme apparaten in huis hebben, heeft allerlei voordelen. Zo kun je eenvoudig energie besparen. Bijvoorbeeld door screens of gordijnen automatisch te laten sluiten als je weg bent, lampen uit te laten gaan en de verwarming wat lager te zetten op het moment dat je vertrekt. Ok wordt je huis veiliger. Door het juist laten aanspringen van een enkele ledlamp en automatisch laten sluiten en openen van zonwering ziet het eruit alsof je gewoon thuis bent. Dit schrikt inbrekers af. Tot slot kunnen apparaten zoals een elektrische dweil en robot stofzuiger je heel wat uren huishoudelijk werk besparen.

Deel dit artikel
Back to top