Lifestyle

Interesting: dit is waar Nederlanders in december het meeste geld aan uit hebben gegeven

Interesting: dit is waar Nederlanders in december het meeste geld aan uit hebben gegeven

Hoe zuinig je ook met je geld omgaat, december is voor iedereen een dure maand geweest. Met Sinterklaas, Kerst en misschien zelfs ook nog wel een aantal verjaardagen is de laatste maand van het jaar ook altijd de meest dure. Maar waar geven we dan eigenlijk precies zoveel geld aan uit en hoe komt het dat we elk jaar weer in hetzelfde schuitje zitten? 

Lees ook: Meer sporten in 2023? Tijd om sportkleding te shoppen

Dit is waar Nederlanders in december het meeste geld aan uitgaven

Iedereen heeft in december op de een of andere manier vele (en vaak ook grote) uitgaven. Is het niet voor Kerst of Sinterklaas, dan is het wel voor een verjaardag of een oudjaarsfeestje. Maar, waar wij Nederlanders in deze maand het meeste geld uitgaven is: kapperbezoekjes! Dit gaat dan samen gepaard met andere diensten, zoals restaurants, maar ook telefoonabonnementen. Interessant. Verder is er ook veel geld uitgegeven aan kleding en wooninrichting. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat we onze jaarlijkse kerstboom en -outfits weer moesten aanschaffen. 

Meer Kerst, minder Sinterklaas

Uit een nieuwe studie van PwC is gebleken dat men in Nederland meer geld besteedt aan het vieren van Kerst dan aan het vieren van Sinterklaas. Daaruit is ook gebleken dat maar liefst 85 procent van de Nederlanders Kerstmis viert. Sinterklaas daarentegen, wordt nog maar door 53 procent van de bevolking gevierd. Toch is Sinterklaas dan wel de winnaar wat betreft cadeautjes. Kerstmis staat namelijk veel minder in het teken van het geven en krijgen van presentjes, waarbij met Sinterklaas toch wel veel mensen nog een cadeautje mogen krijgen. Met Kerst gaat het grootste gedeelte van het geld dan vaak naar een heerlijk kerstdiner. 

Hoewel minder mensen cadeaus geven tijdens Kerst, liggen de bedragen van de cadeaus - als je wél een kerstcadeautje krijgt - aanzienlijk hoger. Zo zou er gemiddeld 153 euro aan kerstcadeaus worden uitgegeven en 119 euro voor Sinterklaascadeaus. Vandaar dat december zo'n duur grapje is.

Taakverdeling

Maar wie koopt deze cadeaus dan? Het onderzoek duidt ook aan dat zo'n 78 procent van de ondervraagde vrouwen verantwoordelijk is voor het kopen van de cadeautjes. Dat tegenover slechts 24 procent van de ondervraagde mannen. Alhoewel denkt zo'n 50 procent van de mannen evenveel bezig te zijn met deze taak, terwijl maar 20 procent van de vrouwen het daarmee eens is... Dat zijn voor bedrijven handige cijfers, zo kunnen ze zich namelijk bijna volledig richten op de vrouwelijke consument. En guess what, dat is dus waarom je altijd zulke goede cadeautjes geeft. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top