Interior

Zo laat je kleuren perfect terugkomen in je interieur

Zo laat je kleuren perfect terugkomen in je interieur

Het inrichten van een huis is niet makkelijk. Vooral het kiezen van de juiste kleuren geeft je een hoop zorgen. Staan deze kleuren wel bij elkaar? Is het niet te kitscherig? Stop thinking! Er bestaat een simpel trucje, waarmee je binnen no time het perfecte kleurenpalet creëert in je huis.

60-30-10 regel

Huh? 60-30-10 regel? Dat klinkt als een regel uit een of andere sport. Nou, nee! Het komt toch echt uit de interieurwereld. Een mooi interieur bestaat vaak uit drie kleuren. Hierbij ga je eerst op zoek naar een primaire kleur, die 60 procent van je kamer kleurt. Daarna zoek je er een secundaire kleur bij, die je half zo veel gebruikt als je primaire kleur (30 procent). Tot slot kies je dan een derde accentkleur, die je gebruikt voor de laatste details.

Hoe gebruik je de 60-30-10 regel?

Primaire kleur

Oké, de 60-30-10 regel is duidelijk. Hoe laat je het dan terugkomen in je interieur? Laten we beginnen bij de primaire kleur (60 procent van de kamer). Deze kleur gebruik je bijvoorbeeld voor de muur, vloer, banken of grote kasten. Als het maar de meest zichtbare kleur wordt. Gebruik het dus niet voor die ene vaas op de salontafel. Wil je echt een perfect interieur? Zorg dan ook dat de primaire kleur een zachte, naturel kleur is.

Secundaire kleur

Voor de secundaire kleur (30 procent) blijf je in de buurt van je primaire kleur. Al kies je natuurlijk niet precies dezelfde kleur. Je wilt wel wat contrast creëren. Heb je wit als primaire kleur? Kies dan beige als secundaire kleur. Vervolgens gebruik je de secundaire kleur bij de gordijnen, grote vloerkleden, het plafond, meubels, kleine kasten, grote lampen en bijvoorbeeld kunstwerken.

Accentkleur

Tot slot gaan we naar de accentkleur (10 procent), die je – het woord zegt het al – gebruikt voor de accenten. Kussentjes, vazen, planten, fotolijstjes, eigenlijk gewoon alle accessoires in huis. De accentkleur mag ook flink uitwijken van je andere twee kleuren. Ga lekker uit de comfort zone! Toch een kleine tip: ga bij een lichte basis voor een donkere accentkleur en bij een naturel basis voor een frisse accentkleur. Wedden dat iedereen straks jaloers is op jouw prachtige interieur?

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top