Lifestyle

11 x smart gadgets: hoe slim is jouw huis?

11 x smart gadgets: hoe slim is jouw huis?

'Hey Google, doe het licht aan!' Door vooruitgang in technologie worden onze apparaten slimmer en wij een beetje luier. We staan nog maar aan het begin van de digitale revolutie en er zijn al veel smart gadgets op de markt. Tenzij jij een liefhebber bent van alles wat met tech te maken heeft  - of samenwoont met een early adaptor als het aankomt op slimme snufjes - ben jij waarschijnlijk nog niet op de hoogte van hoe jij je huis het allerslimst maakt.

Dat jij je Philips Hue lampen makkelijk kan bedienen met je smartphone of stem, is niks nieuws. Net als dat lampen op zonne-energie automatisch aangaan als het donker is. Maar dat zijn niet de enige slimme gadgets die er op de markt zijn. Dit zijn nog elf andere slimme apparaten waar jij jouw huis mee omtovert tot een smart home.

1. Deurbel

In een slimme deurbel zit een camera verwerkt en een bewegingssensor. Via je telefoon kan jij vanaf het gemak van je bank zien - en zelfs als je niet thuis bent - wie er voor de door staat. Daarnaast krijg je met een smart deurbel ook een melding als er beweging wordt gedetecteerd.

2. Smart lock

Combineer je smart lock met je deurbel en je kan ook nog eens de deur op afstand open doen. Met behulp van geofencing - een technologie die dankzij een GPS-chip weet waar jij je bevindt  - gaat de deur ook nog eens voor je open als jij aankomt lopen met veel tassen na een lange shopsessie. Handig!

3. Thermostaat

Stel je voor: het is winter en je komt thuis in jouw eigen stulpje met een aangename temperatuur zonder dat jij energie verspilt. Een slimme thermostaat kan je bedienen op afstand en het leert uiteindelijk wat jouw gewoontes zijn zodat jij helemaal niks meer hoeft te doen.

4. Audio afspelen

Een smart-speaker speelt jouw favoriete liedjes en podcasts af en een slimme luidspreker maakt jou zelf wakker in de ochtend. Het enige wat je hoeft te gebruiken is je stem.

5. Gordijnen

Een wake-up light is handig, maar je kunt ook je gordijnen slim maken. Stel ze in om ze automatisch te laten openen en wakker te worden van het daglicht. Ook kan jij ze met je stem bedienen, of course.

6. Bluetooth trackers

Bluetooth trackers zijn handige gadgets voor degene die altijd alles kwijt is. Hang eentje aan je sleutelbos of stop het slimme apparaatje in je portemonnee. Jij hebt je spullen in een mum van tijd weer teruggevonden.

7. Moestuintje

Ben jij geen ster in het verzorgen van planten? Je lost dit op met een Smart Garden waarmee planten, verse kruiden, bladgroente en vruchten automatisch de hoeveelheid water en licht krijgen die ze nodig hebben. Nog een reden om een eigen moestuintje te beginnen!

8. Luchtkwaliteit

Een luchtkwaliteitsmonitor laat jouw weten wanneer er iets in de lucht hangt dat jij niet hebben wil, zoals vochtigheid of vervuilende stoffen. Als je een smart monitor combineert met een slimme luchtreiniger, ventilator of een ontvochtiger, lost het probleem zich ook nog eens automatisch op.

9. Mok

Wil jij altijd je verschillende drankjes op de juiste temperatuur drinken? Dat is nu mogelijk door de uitvinding van een slimme mok. Jij hoeft je dus nooit meer te verbranden aan jouw kopje thee.

10. Koelkast

Dat je wil weten of je nog eieren hebt liggen in de koelkast - terwijl je al in de supermarkt staat - is in 2021 geen probleem meer. Een smart koelkast heeft een ingebouwde camera zodat jij precies weet wat jij nog hebt. Daarnaast houdt het je groente en fruit langer houdbaar én krijg jij je boodschappen sneller op de juiste temperatuur.

11. Alles in één knop

Met een smart button kan jij alles regelen met één druk op de knop. Je kan zelf de instellingen bepalen zodat jij alles tegelijkertijd, en precies hoe jij het wil, in en uit kan schakelen. Sommige werken ook nog eens als panic button en kunnen een alarm af laten gaan.

Dit zijn ze uiteraard niet allemaal en er komen alleen maar slimme snufjes bij. Welk smart apparaat kan jij goed gebruiken?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top