Interior

Dit zijn de 5 grootste interieurfouten om te maken in je woonkamer

Dit zijn de 5 grootste interieurfouten om te maken in je woonkamer

De woonkamer is misschien wel de belangrijkste ruimte in huis. Hier kom je tot rust na het werk en ontspan je voordat je gaat slapen. Wat je smaak ook is, er zijn een aantal misstappen die je kunt maken tijdens het inrichten van deze plek.

Om ervoor te zorgen dat jij deze niet maakt of je fouten kunt corrigeren, hebben wij de vijf belangrijkste voor je verzameld. 

1. Het verkeerde vloerkleed

Een vloerkleed in een ruimte heeft een verbindende factor en die is zeker in de woonkamer cruciaal. Alle meubels die er staan worden één eiland als je ze verbindt met het vloerkleed. De bank moet er minstens met de voorpoten op staan en vanzelfsprekend ook de salontafel en een eventuele fauteuil die er vlakbij te vinden is. Cruciaal is hierbij dat het vloerkleed groot genoeg is en de juiste vorm heeft. Wat je eventueel ook kan doen, is twee vloerkleden over elkaar heen leggen om een speels geheel te maken. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MDezeiner (@mdezeiner)

2. Slechte verlichting

Overdag en tijdens de lente en zomer is dit in mindere mate belangrijk maar juist tijdens de donkere dagen en in het najaar zal je veel tijd binnen besteden. Verlichting die dan on point is, is cruciaal. Hoe je het goed doet? Verlichting moet niet te fel zijn maar ook zeker niet te zacht. De beste keuzes zijn lampen die dimbaar zijn; of dit nou in het armatuur zit of je dit doet middels speciale dimbare lampen zoals Philips Hue. Zorg ook dat de armaturen verspreid door de ruimte te vinden zijn én op verschillende hoogtes worden geplaatst. Centrale plafondlampen in een kamer zijn vaak vanzelfsprekend maar denk ook eens aan de andere opties. Ruil ze bijvoorbeeld her en der om voor hanglampen, zo kun je meer spelen met verschillende armaturen en écht een statement maken. En dan zijn er nog de andere opties zoals vloerlampen, tafellampen en wandlampen. Kortom: het moet een lekker speels geheel vormen als je een sfeervolle woonkamer wilt maken. 

3. Kleine stoffen gordijnen

Iets wat geen enkele ruimte goed doet, en vooral niet de woonkamer, is 'gierigheid'. Een te klein vloerkleed is daar één voorbeeld van maar ook het bezuinigen op gordijnen. Stoffen gordijnen op een rails of aan een roede moeten bij voorkeur van het plafond tot aan de vloer rijken, ze mogen liever iets te lang dan te kort zijn. Ook de breedte moet lekker royaal zijn, anders krijg je van die vakken. 

4. Een bank die niet lekker zit

Het oog wil ook wat en ik kan het me voorstellen dat je voor een bank gaat die er mooi uitziet. Zitcomfort is alleen minstens zo belangrijk. Voordat je en bank koopt, is het daarom goed om te kijken of jij 'm comfortabel vindt zitten en of hij past bij de leefgewoontes die je hebt. Een bank online bestellen, wordt daarbij natuurlijk meteen een stuk lastiger. Ons advies: zoek uit waar je de bank in het echt kan aanschouwen en ga even uitgebreid proefzitten. Is de bank enkel online verkrijgbaar? Dan kun je er eigenlijk wel vanuitgaan dat het niet veel soeps is. 

5. Geen groen

Iets wat een ruimte letterlijk levendiger maakt, is het toevoegen van groen. Dat kan in de vorm van planten of bloemen die in een vaas staan. Geen groene vingers? Er zijn genoeg planten die nauwelijks onderhoud nodig hebben. Denk hierbij aan de aloë vera, de lepelplant en de krulvaren. 

Beeld: HK Living
Deel dit artikel
Back to top