Health

Intermittent fasting: meer energie, een glanzende huid en meer voordelen

Intermittent fasting: meer energie, een glanzende huid en meer voordelen

Intermittent fasting is geen dieet. Het schrijft namelijk niet voor wat je zou moeten eten, maar wanneer je moet eten en wanneer juist niet. Het is een vorm van vasten.

Er zijn verschillende invullingen te geven aan intermittent fasting, waarvan de bekendste vorm het 16/8 schema is. Je eet binnen een venster van 8 uur per dag en vast de overige 16 uur (waarvan je een deel slaapt). Deze manier van eten heeft verschillende gezondheidsvoordelen.

Verbeterde insulinegevoeligheid

Veel van de positieve gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn te danken aan een verbeterde insulinegevoeligheid en een hogere aanmaak van het HGH, Human Growth Hormone. Een lage insulinegevoeligheid is schadelijk omdat je hierdoor minder gevoelig bent voor het hormoon insuline, dat helpt bij het opslaan van suiker uit het bloed in je cellen. Bij insulineresistentie blijft er te veel bloedsuiker in je bloed zitten. Hierdoor heb je een hoge bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot diabetes type 2 en op lange termijn je zenuwen en organen kan beschadigen.

Meer uithoudingsvermogen door groei HGH

Door toename van het menselijk groeihormoon krijg je door te vasten een groter uithoudingsvermogen en herstellen je spieren sneller na het sporten. Hierdoor draagt het bij aan je spiergroei. Een veel voorkomende veronderstelling is dat je veel en vaak moet eten om spiermassa op te bouwen. Het is echter niet zo dat je spiermassa verliest wanneer je een paar uur niets eet. Je lichaam slaat namelijk vet op waardoor het als energiebron gebruikt kan worden wanneer je eten verteerd is. Hierdoor is intermittent fasting een uitstekende methode om af te slanken.

Vermindering van oxidatieve stress

Regelmatig perioden vasten zorgt voor een vermindering van oxidatieve stress. Deze vorm van stress is onder andere verantwoordelijk voor het verouderingsproces en het ontstaan van veel chronische ziekten. Oxidatieve stress kan tot uiting komen in de huid en resulteren in een huid die last heeft van roodheid, ontstekingen en gevoeligheid. De gevoelige huid heeft specifieke verzorging nodig. Daarnaast zorgt het voor vroegtijdige huidveroudering.

Meer energie en gezonde darmen

Doordat we tegenwoordig gewend zijn om de hele dag door te eten, krijg je vaak veel meer binnen dan je lichaam nodig heeft. Hierdoor worden je darmen overbelast en raken ze uit balans. De darmen hebben een grote invloed op vele lichaamsfuncties en op je energieniveau. Door minder eetmomenten te hebben, gun je jouw darmen rust en zal je merken dat je meer energie krijgt.

Sterker immuunsysteem

Bij ieder eetmoment gebruikt je immuunsysteem energie in de vorm van glucose. Door minder vaak te eten, gebruikt je immuunsysteem minder suiker en koolhydraten uit je voeding maar haalt het de energie juist uit het opgeslagen vet in je lichaam. Je gunt je immuunsysteem rust en werkt tegelijkertijd aan een optimale vetverbranding. Een win-win situatie dus!

Aan de slag!

Wil jij intermittent fasting uitproberen? Volgens experts van Sundt is het verstandig om voedingssupplementen ter ondersteuning te gebruiken op de momenten dat je wel eet. “Tijdens het vasten zelf adviseren wij om geen suppletie te nemen, omdat het vasten ervoor zorgt dat je lichaam aan de slag gaat met opruimwerkzaamheden. Op de dagen of tijden dat je wel eet, kunnen voedingssupplementen dit proces wel ondersteunen omdat je dan weer in een energie-opbouwende fase terecht komt.”

Beeld: Photo by Eye for Ebony on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top