Health

Afvallen? Dit is de meest simpele en goedkope manier om het te doen

Afvallen? Dit is de meest simpele en goedkope manier om het te doen

Tijdens mijn volwassen leven schommel ik als iemand van 1.72 meter ergens tussen de 60 en 68 kilo - uitgezonderd van mijn zwangerschap. Het liefst weeg ik ergens rond de 62 kilo omdat ik vind dat dit het beste bij mijn lichaam past.

Afvallen is eigenlijk simpelweg een knop omzetten en er gewoon voor gaan. Een gouden combinatie die mij heeft geholpen om op mijn streefgewicht te komen, is elke dag minstens 10.000 stappen te zetten én goed op mijn eten te letten. Er was een moment dat ik de 68 kilo aantikte en ik daardoor niet goed in mijn vel meer zat. Door al mijn voedingsmiddelen bij te houden in MyFitnessPall en 10.000 stappen per dag te lopen - het liefst op een flink tempo - ben ik binnen drie maanden 6 kilo afgevallen. 

Ik ben natuurlijk niet de enige waarbij deze combinatie van flink lopen en op je voeding letten werkt. Daarnaast zijn er verschillende gezondheidsvoordelen. Lopen heeft een positief effect op je hart en bloedvaten, dankzij de work-out krijg je een boost van endorfines wat zorgt voor een gelukzalig gevoel, het geeft je benen een mooie vorm, het verlaagt je bloedsuiker, maakt je botten sterker, zorgt voor een beter immuunsysteem en wanneer je buiten loopt dan krijg je ook nog een flinke vitamine D boost.

Lopen en gezond eten is niet alleen een makkelijke manier om op gewicht te komen, het is ook een goedkope manier. Het enige wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen en wat tijd. Wat ook een stok voor mij achter de deur was, is dat ik mezelf een beloning gaf na elke 'milestone' die ik bereikte. 

Wil je wat tips krijgen om het lopen van 10.000 stappen voor elkaar te krijgen. Hier zijn ze!

1. Investeer in een Apple Watch

Iets waar ik echt niet meer zonder kan, is een Apple Watch. Deze houdt super nauwkeurig je stappen bij - en andere manieren van bewegen - waardoor jij je doel goed voor ogen hebt en er naartoe kan werken. Andere handige dingen van de Apple Watch zijn dat je ermee kan betalen dankzij Apple Pay - dus tijdens een lekkere wandeling is het niet nodig om je portemonnee mee te nemen als je ergens iets drinken wilt halen. Ook kan de Apple Watch je helpen om een betere nachtrust te krijgen. De Apple Watch is al vanaf iets minder dan 300 euro te krijgen - wat mij betreft de beginnende prijs van een mooi horloge.


Apple Watch SE bij Apple.com

2. De juiste schoenen

Lopen op een hakje is leuk voor een korte afstand maar als we het hebben op 10.000 stappen en een flink tempo, dan kun je die beter thuislaten. Koop een paar fijne sneakers waar je comfortabel op loopt. Dit hoeven echt niet speciale schoenen te zijn, zo lang ze dus maar prettig zitten en niet al te zwaar wegen. 

 

3. Zorg voor entertainment

Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een podcast, een luisterboek of gewoon een fijn persoon die je vergezelt tijdens de wandeling. Een podcast of luisterboek kun je gewoon beluisteren via je smartphone en een paar oordopjes - die heb je waarschijnlijk toch al bij je dus veel extra hoef je niet mee te nemen. Loop je liever met iemand samen? Zoek dan iemand die jouw snelheid bij kan houden en niet al naar 10 minuten de handdoek in de ring wil gooien. 

4. Drink voldoende

Goed gehydrateerd blijven tijdens de wandeling is een must. Neem een flesje met water mee of loop ergens naartoe waar je een gezond sapje (het liefst eentje die meer groente bevat dan fruit - daar zitten namelijk ook een hoop suikers in). Zo heb je een gezonde traktatie om naar uit te kijken én een doel om naartoe te lopen. 

 

5. Kies leuke routes

Ik woon al een hele tijd in Amsterdam maar desondanks had ik niet alle delen van de stad gezien. Voor mij werd het een doel om tijdens de wandelingen nieuwe plekken te ontdekken en zo ben ik vrijwel alle stadsdelen afgegaan. Een leuke manier om je eigen omgeving beter te leren kennen en wellicht kom je leuke nieuwe winkels of andere plekjes tegen die je later nog eens wilt bezoeken. 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top