Lifestyle

Dit zijn mijn 5 trucs om fit en gezond te blijven

Dit zijn mijn 5 trucs om fit en gezond te blijven

Het perfecte lichaam bestaat niet; voor iedereen geldt een ander ideaal kijkend naar het leven van diegene en de proporties van het lichaam. Het allerbelangrijkste is dat jij lekker in je vel zit. Wanneer dit niet het geval is, kun je er wat aan doen.

De afgelopen maanden was het voor mij wat moeilijker dan normaal om lekker fit en gezond te blijven. Door meer aan huis gekluisterd te zijn, had ik enorme zin in snaaien met als resultaat nog minder energie dan voorheen. Ik besloot het echt even over een andere boeg te gaan gooien, mét resultaat.

Er zijn vijf dingen die daarbij echt essentieel zijn geweest. Ik deel ze graag met jullie want wie weet heb je er ook wat aan.

1. Haal het niet in huis

Eigenlijk is het heel simpel: als je geen chocolade, chips, koekjes en andere smakelijke maar ongezonde dingen in huis haalt, kun je ze ook niet eten. Mocht je enorme trek krijgen in iets wat zoet of vet is, dan moet je eerst de deur uit om het te halen. Voor mij was dat al een stap te ver en ging ik in huis op zoek naar dingen die mijn cravings konden voldoen. Zin in iets hartigs? Eet dan een paar olijven. Zin in iets zoets? Mijn favoriete snack is een appel met wat kaneel erop.

Nog een truc om de verleiding te voorkomen, is om zo min mogelijk naar de supermarkt te gaan. Ik bestel altijd boodschappen - iets wat nu lastiger is omdat de bezorgdiensten vaak helemaal vol zitten - en plan voor een week lang maaltijden zodat ik daarnaast vrijwel niet naar de winkel hoef. Als je nou elke dag naar de supermarkt gaat, schuifel je regelmatig langs de paden met allemaal slechte dingen die nog net niet jouw naam noemen. Vermijd de verleiding en je zal zien dat je steeds minder behoefte hebt aan ongezond eten.

2. Apple Watch

Iets wat mij enorm heeft geholpen om in beweging te blijven en mij gemotiveerd te voelen, is mijn Apple Watch. Sinds jaar en dag heb ik een iPhone waarmee natuurlijk ook je stappen worden geteld, mits je die constant op zak hebt, maar een Apple Watch is veel nauwkeuriger omdat je deze om hebt. Het handige aan dit slimme apparaatje is dat deze herkent wanneer je met bepaalde dingen bezig bent. Je kunt manueel aangeven dat je een wandeling buiten aan het maken bent maar mocht je dit vergeten, dan vraagt de Watch zelf aan jou of je ermee bezig bent. Naast stappen, houdt de Apple Watch bij hoeveel calorieën je ongeveer hebt verbrand, hoelang je staat, hoeveel trappen je hebt gelopen en hoelang je getraind hebt. Is dit minder dan de dagen voorheen of kan het beter? De Apple Watch geeft je een motiverende update over de stand van zaken.

De afgelopen jaren heb ik soms last van rare hartkloppingen en mijn Apple Watch houdt dit in de gaten. Met Series 5, de variant die ik heb, kun je zelfs een ECG maken. Mocht daar iets uit opvallen, dan is het natuurlijk een teken om naar de huisarts te gaan (ook gewoon doen als dit niet het geval is en jij je zorgen maakt natuurlijk!). 

3. Zoek gezonde én lekkere recepten op

Lekker is niet per definitie niet gezond. Je moet je gewoon even verdiepen in eten wat allebei die behoeftes vervult. De afgelopen maanden wil ik meer groente eten en minder vlees en koolhydraten in de vorm van bijvoorbeeld brood, rijst en pasta. Online zijn een hoop fijne recepten te vinden maar waar ik heel erg blij van werd, zijn die van - jawel - Ottolenghi. Die naam heb je vast wel vaak voorbij zien komen de laatste tijd maar dat is met reden. Deze voedselvirtuoos maakt de meest heerlijke recepten vol met groenten die dankzij kruiden en bijzondere combinaties écht een feestje zijn.

Natuurlijk, je hebt niet elke dag de tijd om uitgebreid te gaan 'ottolenghi-en'. Een andere optie is om je te gaan verdiepen in lekkere smoothies en sapjes. Fruit is natuurlijk altijd goed voor de smaak maar hier zit wel flink wat suiker in. Probeer dus recepten te zoeken waarin fruit en groenten gecombineerd worden of waar een fris element in zit, zoals komkommer. 

 

4. Pak elke kans aan om te bewegen

De sportscholen zijn al een tijdje gesloten maar dat betekent niet dat jij niet kunt bewegen. Er zijn talloze online initiatieven waardoor je thuis met behulp van aanwijzingen een goede work-out kunt doen - zowel van sportclubs zelf, personal trainers maar ook gewone YouTube video's. 

Ben je niet zo een sporter? Zoek dan beweging op, op een andere manier. Ik ging zelf bijvoorbeeld flinke stukken wandelen met mijn zoontje (die dan lekker op zijn loopfiets vooruit ging) en de hond. Zo kom je binnen no time aan je 10.000 stappen (thanks Apple Watch voor het bijhouden!), haal je een frisse neus én heb je even wat andere prikkels dan die vier muren waar je tussen zit. Kind blij, hond blij, mama blij. 

5. Beloon jezelf

Heb je nou de afgelopen week super gezond gegeten en je bewegingsdoelen gehaald? Trakteer jezelf dan even. Koop een minireepje van jouw favoriete chocolade (of deel een grotere), bestel dat leuke shirtje wat je al een tijdje op het oog hebt, of ga lekker een leuke film kijken onder het genot van popcorn. Iets wat altijd een fijne beloning is, en sowieso goed is om te doen, is even een momentje te nemen om tot rust te komen door langzaam diep in en uit te ademen of te mediteren. Wees vooral ook niet te strict door alles wat je leuk en lekker vindt te verbieden voor jezelf. Voor mij werkt dat altijd averechts. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top