Wedding

Zo weet je hoeveel je moet uitgeven aan een huwelijkscadeau

Zo weet je hoeveel je moet uitgeven aan een huwelijkscadeau

Je bent uitgenogd voor iemands grote dag: de bruiloft van goede vrienden, familie of kennissen. Op deze bijzondere dag wil je natuurlijk ook een bijzonder cadeau geven. Maar hoe weet je precies hoeveel geld je moet besteden aan een passend huwelijkscadeau per bruiloft? Met de volgende checklist zit je altijd goed.

Het is niet makkelijk om zomaar een speciaal cadeau voor iemands bruiloft te bedenken. Is het de bruiloft van iemand die je heel dierbaar is, dan wil je er misschien ook wel iets meer aan uitgeven. Maar hoe weet je nou precies wat een gepast bedrag is voor een huwelijkscadeau per bruiloft? En wat voor cadeau kun je het beste geven? Om je een handje te helpen hebben wij een handige checklist opgesteld.

1. In hoeverre ben je bevriend met het bruidspaar?

Het is natuurlijk begrijpelik dat je iets meer wilt aangeven aan een cadeau voor goede vrienden dan kennissen. Ook voor directe familieleden mag je best iets meer rekenen dan voor een kennis die je niet vaak ziet. Gaat je zus trouwen? Dan wil je natuurlijk echt een uniek cadeau geven. Zie je de personen niet vaak maar waardeer je de uitnodiging? Dan kun je best een leuk geschenk meebrengen, maar hoef je niet de hoofdprijs voor een cadeau te rekenen.

2. Heb je al een cadeau gegeven bij de verloving?

Heeft het aanstaande bruidspaar al een verlovingsfeest gegeven en heb je destijds al flink je best gedaan op een cadeau? Dan is het gebruikelijk om op de bruiloft zelf niet ook nog eens met een peperduur cadeau aan hoeft te komen zetten. Het bruidspaar zelf zal waarschijnlijk ook begrijpen dat je niet tweemaal met een groot cadeau komt. Indien je wordt uitgenodigd voor een verlovingsfeest, kun je ook een klein geschenk geven tijdens dit feest en tijdens de bruiloft zelf meer uitpakken met een cadeau. 

3. Je huidige financiële situatie en persoonlijke budget

Natuurlijk zijn er algemene ongeschreven 'regels' die gelden voor het budget wat je kunt uitgeven aan een bruiloft. Toch is dit niet iets waar jij je aan móet houden. Laat je huidige financiële situatie het niet toe om dure cadeaus te kopen? Doe dit dan ook niet. Hiervoor in de plaats zou je iets persoonlijks kunnen maken, wat vaak nog leuker is om te krijgen dan een gekocht cadeau. Ook kun je een tegoedbon uitschrijven voor een uitje of cadeau die het bruidspaar tegoed houdt, op het moment dat jij iets meer financiële ruimte hebt. 

4. Moet je de reiskosten naar de huwelijkslocatie betalen?

Hier sta je misschien niet bij stil, maar het is wél belangrijk om mee te rekenen in je budget voor een huwelijkscadeau. Vaak worden bruiloften op bijzondere locaties gegeven waar je even voor moet reizen. Gaat het bruidspaar zelfs in het buitenland trouwen? Dan moet je waarschijnlijk ook rekening houden met kosten van een vlucht en overnachting. Experts zeggen dat het zelf bekostigen van vlucht en overnachting al binnen het huwelijksbudget in zit. Houd hier dus rekening mee, want het is overbodig dan ook nog een duur cadeau voor het bruidspaar aan te schaffen. 

Je bepaalt dus helemaal zelf wat jij wilt uitgeven aan een bruiloft, maar met deze checklist maken we het iets makkelijker voor je. 

De leukste tips om een huwelijksjubileum te vieren? Ontdek ze in dit artikel

 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top