Fashion

5 x belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je kleding koopt

5 x belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je kleding koopt

Van een fijne shopsessie, zowel online als in de winkel, worden we meestal gewoon heel erg blij. Weer zo'n parel van een kledingstuk om in je kast te hangen! ...Om daar vervolgens te blijven hangen. Zonde! Let voortaan eens op deze tips wanneer je gaat shoppen. Wedden dat jij je garderobe voortaan maximaal draagt?

Zelf experimenteer ik nu een tijdje met een capsule wardrobe, onder het motto 'minder is meer'. Ik merk dat ik 's ochtends niet meer hoef na te denken over wat ik aan wil trekken, en ben tevreden met eigenlijk alles waar mijn garderobe momenteel uit bestaat.

Eerlijk zal ik bekennen dat de wishlist nooit lang leeg blijft en sommige items vaker worden gedragen dan andere. Ik maak foto's, screenshots en verzamel shopping links van alle dingen die ik wil toevoegen aan mijn garderobe en stel prioriteiten in wat ik eerst wil, en wat later. Hierbij let ik vooral op of datgene wat ik nieuw aanschaf, samen met andere items in mijn kast een outfit compleet maakt. Ook heb ik geiïnvesteerd in longsleeves en basic tops om onder bepaalde kledingstukken te dragen. Een mooie, maar ietwat frisse lentedag? Longsleeve onder je blouse, en je bent ready to go!

Ook geen zin meer in een overvolle kledingkast én wil je budget overhouden? Neem de volgende tips dan mee tijdens je eerstvolgende shopsessie. 

1. Voegt dit iets toe aan je huidige garderobe? We herhalen: je huidige garderobe

Vraag je wanneer je een item koopt af waarmee je het gaat combineren. Heb je geen broek, schoenen of accessoires in je kast die er bij passen? Dan is de kans groot dat dit kledingstuk ook in je kast blijft hangen. Vermijd de 'projectjes' waar nog vijf shopsessies voor nodig zijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Anne de Wit ✯ Style & Travel (@thestylevisitor) op

2. Heb je al een item dat hier op lijkt?

Voor de hand liggend, maar hij blijft gevaarlijk: tien items van hetzelfde aanschaffen. Maar dan nét even anders natuurlijk. Zeker wanneer je een eenduidige stijl hebt, is de kans groot dat je vaak dezelfde dingen mooi vindt. Kies slim en schaf van alles één uniek exemplaar aan. Dan hebben we het natuurlijk niet over basics en sokken, maar bijvoorbeeld een witte blouse met kant. En daar nog één van. En nog één. 

3. Is het item het geld waard?

Een mooie basic van goede kwaliteit die je écht wel van plan bent om te dragen. Onder de rest van je outfit welteverstaan. Is het die 80 euro dan echt waard? Misschien wel, maar dat hangt van het volgende af. Een slimme berekening voor hoeveel je in een item zou moeten investeren, is een inschatting maken van hoe vaak je het gaat dragen. Een goede jeans kan een flinke investering zijn, maar wanneer je je bedenkt dat je het waarschijnlijk (bijna) elke dag gaat dragen, is dit het geld dubbel en dwars waard. Items waar je ook écht in wilt investeren om je outfit altijd stijlvol te laten lijken? Kledingstukken die je silhouet bepalen! We vertellen je er alles over in dit artikel.  

4. Staat het item al op je wishlist?

Vind je een leuke tas die je best geinig vindt, voor de zomer, op vakantie in het buitenland? Laat maar hangen. Gelegenheidsitems zijn gevaarlijk. Hoewel we er soms niet aan ontkomen gelegenheidsstukken aan te schaffen die we zeker niet elke dag zullen dragen, zijn juist deze dingen oppassen geblazen. Bedenk je óók wanneer je een jurkje voor dat ene feestje koopt, of accessoires voor bij je vakantielook, of je dit in het dagelijks leven gaat dragen. Is die kans zeer klein en past het niet binnen je stijl? Dan kun je het item beter laten hangen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jessie Bush (@wethepeoplestyle) op

5. Is het aanvulling of opvulling?

Wanneer jij voortaan iets nieuws koopt, zal het een aanvulling moeten zijn op je huidige garderobe. Geen opvulling. Ben je momenteel niet zo tevreden met je wat er in jouw kledingkast hangt, of weet je even niet zo goed wat nou eigenlijk je stijl is? Vermijd impulsief shoppen, want de kans dat je een miskoop doet is groot. Lees dit artikel met handige tips om erachter te komen wat jouw stijl is. Ga vervolgens aan de slag met het maken van een capsule wardrobe, en je weet precies wat te shoppen! Wanneer je een shopping list hebt met items die je écht benodigd bent, wordt de verleiding voor dingen die je niet nodig hebt kleiner.

Tot slot: less is more. Het is niet erg om keuze te hebben, just don't overdo it. Yours truly weet er alles van, gelukkiger dan ooit met haar kleinere garderobe. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jolielot I Marlot | Amsterdam (@jolielot) op

Beeld: Getty images
Deel dit artikel
Back to top