Beauty

Zo kom je zo snel mogelijk van die vervelende koortslip af...

Je hebt het of je hebt het niet: het koortslip virus. Als je het eenmaal te pakken hebt, kan het op de meest vervelende momenten de kop op doen. Sterker nog, er is bijna nooit een moment dat koortsuitslag wél uitkomt. Maar hoe kom je van de vervelende blaasjes af?

Om te weten hoe je de blaasjes kunt voorkomen en er zo snel mogelijk vanaf komt, is het belangrijk om te snappen wat een koortslip veroorzaakt. Het herpesvirus 'slaapt' meestal in je lichaam en wanneer je een koortslip krijgt, dan is het virus door één of andere reden aangewakkerd. Een lage weerstand (door bijvoorbeeld ziekte of slecht slapen) is vaak een oorzaak maar ook het weer (kou, wind en veel zon).

Een manier om koortsuitslag te voorkomen is dus goed voor jezelf te zorgen: goed slapen, gezond eten en zo min mogelijk stress. Als je de lippen door het weer beschadigd kunnen worden, smeer ze dan goed in. Een verzorgende balsem met SPF is eigenlijk een must voor mensen met het herpesvirus. 

Als het te laat is en de blaasjes er zijn, kun je er het het beste vanaf blijven. Zorg ervoor dat je voldoende rust hebt en gezond eet om de genezing te bespoedigen. Er zijn natuurlijk een hele rits merken die je koortslip snel beloven te genezen met zalfjes, maar die werken vaak maar een paar keer als je een koortslip hebt. Wat je wel kunt doen, is lysinetabletten slikken. Lysine is een aminozuur die in voedingsmiddelen als kip, rund- en lamsvlees, kaas, eieren, sojabonen, avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren, appels en tomaten zit.  

Een goede hygiëne is ook erg belangrijk. Pas op met make-up, verwissel je tandenborstel als de koortslip weg is en was regelmatig je handen (zeker nadat jij je koortslip - per ongeluk of niet - hebt aangeraakt). 

Sterkte...

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top