Fashion

Jouw Instagram feed kan laten zien of je depressief bent of niet

EJP Data Science publiceerde een nieuwe studie die bewijst dat jouw Instagram feed laat zien in welke stemming je bent en zelfs of je lijdt aan een depressie. Het gaat zelfs zover dat de onderzoekers hierdoor een depressie eerder konden ontdekken dan dat die diagnose ook daadwerkelijk bij die persoon was vastgesteld.

In onderzoeken naar humeur, kleur en mentale gezondheid associeerde gezonde mensen donkere en grijze kleuren eerder met een negatief gevoel. Deze mensen gaven de voorkeur aan fellere en meer levendige kleuren. Dit in tegenstelling tot mensen met een depressie, die gaven de voorkeur aan donkere en grijze kleuren.

Dit vertaalt zich direct naar het bewerken van foto’s maar ook naar het gebruik van bepaalde filters. Mensen met een vastgestelde depressie zijn meer geneigd de zwart-wit filter Inkwell te gebruiken. Mensen met een depressie gaven dus de voorkeur aan het weghalen van alle kleuren. Mensen in goede staat van gezondheid geven de voorkeur aan de filter Valencia, die de kleuren en de tint van de foto juist opheldert.

Voor het onderzoek werden 166 mensen en 43.950 posts op Instagram bestudeerd. Ook viel het de onderzoekers op dat een depressie ervoor zorgde dat mensen minder op Instagram plaatsen. De resultaten uit dit onderzoek kunnen in de toekomst gebruikt worden om diagnoses te stellen bij mensen voor wie het niet mogelijk is psychische hulp in te schakelen of voor wie dat te duur is.

Het hele onderzoek kun je hier lezen.

Beeld: Getty Images

Deel dit artikel
Back to top