Fashion

Interview: Spijkers en Spijkers over FashionWeek en de lancering van hun denimlijn

Truus en Riet Spijkers zijn met hun modelabel Spijkers en Spijkers niet meer weg te denken uit de fashion wereld. De tweeling draait al jaren mee in de mode-industrie en showt ook dit seizoen weer hun creaties tijdens Amsterdam FashionWeek 2017. Op zaterdag 28 januari tonen de modezussen hun spiksplinternieuwe SIS-collectie én showen ze hun kersverse denimlijn: Spijkers Denim. Fashionscene belde met Truus Spijkers over de nieuwe lijn en de voorbereiding op FashionWeek. 

Hoe gaat het met de preparatie van de show? 
“We zijn volop aan de gang met de voorbereidingen. We zijn nog bezig met de SIS-collectie en de denimlijn staat al bijna klaar. Dat gaat helemaal goed komen.” 

Jullie lanceren tijdens Amsterdam Fashion Week jullie denimlijn, wat kunnen we hiervan verwachten?
“De denimlijn is casual en een mooie aanvulling op de SIS-collectie. De broeken kunnen op veel verschillende manieren gedragen worden. Het kan casual zijn wanneer je er sweats boven draagt, maar het kan ook chic worden zodra je het combineert met een mooi jasje uit de SIS-collectie.” 

Hoe is de denimcollectie tot stand gekomen?
“Over de naam Spijkers in verband met spijkergoed is veel gegrapt en wij dachten altijd: daar moeten we wat mee doen. Een tijd geleden kwamen we in contact met iemand uit de denimwereld en hij heeft ons aangemoedigd om een denimcollectie te realiseren. Hij heeft met ons meegekeken en gespard. Wij kijken echt met een mode oog naar dingen en hij met een commercieel oog.” Jullie laten je vaak inspireren door de jaren '20, waar komt de fascinatie voor die tijd vandaan?
“We vinden die tijd interessant, want toen werden vrouwen zelfstandig. Daarvoor waren vrouwen slechts ‘de echtgenoot van.' Vrouwen gingen zelf nadenken en bepaalden hun eigen look, ze werden zelfverzekerd en eigenwijs. Ik vind het belangrijk om vrouwen met onze kleding zelfvertrouwen te geven, dat ze zich kunnen uitdrukken op de manier die ze willen. Kleding moet geen beperkingen hebben. Dat is ons streven.” 

Liep je bij het ontwerpen van de jeanscollectie tegen problemen aan waar je bij het creëren van de SIS-collectie niet mee te maken hebt?
“Denim is best gecompliceerd. Ik vond het fijn om dingen uit handen te geven aan mensen die iedere dag met denim werken. Wij konden aangeven wat we wilden en hebben de patronen voor de juiste fit gemaakt. Welke wassing en welke materialen we nodig hadden om een bepaalde look te creëren, deden we in overleg. Een bepaalde wassing bepaalt soms ook de fit en dat moet dan weer bijgesteld worden. Er komt heel veel bij kijken.” 

Wat vond je het leukste aan het creëren van een denimcollectie?
“Ik vond het heel spannend. Het is een nieuw proces en dat is ontzettend leuk. We blijven onszelf graag uitdagen.” 

Wat was de grootste uitdaging van het ontwerpen van de denimlijn?
“Er zijn heel veel denims in de maak, dus hoe onderscheid je je daarin? Maar de fit is heel mooi geworden met een signature embroidery op de bil. Dat vind ik heel leuk. Daarnaast heeft elke jeans een unieke wassing.” 

Zou je met de kennis van nu dingen anders hebben gedaan tijdens het creëren van de denimlijn?
“Ik ben heel tevreden met hoe de collectie er nu uit ziet, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Je leert dingen van het proces en dat kunnen we weer toepassen voor de volgende collectie.” 

Kun je al wat onthullen over de show tijdens FashionWeek?
“Daar mag ik eigenlijk nog niets over zeggen, dat is nog geheim. Maar het wordt echt een feestje. FashionWeek wordt beslist een avond uit. Het is niet alleen een show.” Jullie zitten al lang in het vak, ben je tijdens FashionWeek nog weleens zenuwachtig?
“Op zo’n dag zelf ben ik wel gezond gespannen en ik ben gewoon heel scherp, niet bloednerveus. Ik doe de communicatie, mensen spreken mij altijd aan en mijn zus werkt wat meer op de achtergrond. Verder zijn we allebei gefocust en willen we ons niet laten afleiden.” 

Waar kijk je zelf het meeste naar uit tijdens FashionWeek?
“Ik vind het altijd heel leuk om iedereen weer te zien en nieuwe mensen te ontmoeten.”

Wat is je favoriete FashionWeek momentje?
“Elke show heeft wel iets wat ik geweldig vond. Maar de allereerste SIS-Show in 2001 vond ik heel bijzonder, dat is alweer iets als veertien collecties geleden. Daarnaast was ik ook heel verrast hoe professioneel Amsterdam FashionWeek is. Ik had toen echt iets van wauw: wat een warm bad. Het voelde als een thuiswedstrijd.” 

Zijn er dingen die je in de toekomst nog graag wilt doen?
“We zijn nu bezig met het ontwikkelen van sokken en we zijn bezig met een bedrijfskledingcollectie, dat vind ik heel erg leuk. Maar een grote droom van me is om een keer een eigen pilot store te openen. Dat lijkt me geweldig.”  

Wil je graag naar de feestelijke show van Spijkers en Spijkers? Hier kun je nog kaartjes bemachtigen voor hun show. 

Deel dit artikel
Back to top