Fashion

Alexandra Frida over ontwerpen: "Deze collectie ligt dicht bij mijn hart."

Aankomende vrijdag is het zover en toont Alexandra Vollebregt met haar modelabel Alexandra Frida haar nieuwste collectie tijdens Fashionweek. In samenwerking met Eye Wish Opticiens is een sprookjesachtige collectie met Arabische tinten ontstaan. Fashionscene's Christel belde met de modeontwerpster over haar nieuwe collectie en FashionWeek

Hoe gaat het met de voorbereidingen voor de show?
“We zijn superdruk. We hadden de doorpas en de fitting dit weekend en alles gaat de goede kant op. Op dit moment zijn we vooral bezig met de productionele puntjes op de i te zetten, zoals de ritsen afwerken en de show doorlopen. Gelukkig lopen we op schema en zijn we niet aan het stressen.”

Wat was deze keer je inspiratiebron?
“Ik werk altijd vanuit een sprookje. Dit keer koos ik voor het Oosterse verhaal Duizend-en-één-nacht. Mijn vriend vertelde me dit verhaal en het intrigeerde me. Mijn nieuwe collectie is geïnspireerd op dit verhaal en bevat daarom diverse Arabische tinten. Dit zal ook in de show terugkomen. Ik zal op een
moment wel afstappen van het sprookje en een eigen verhaal creëren."


Hoe hebben jullie aan de collectie gewerkt?
“Ik ben helemaal losgegaan, heb mezelf open opgesteld en heb al mijn ideeën op tafel gegooid. Alles wat ik in de collectie wilde hebben zit erin, maar het blijft wel één geheel. We hebben niks aan het toeval overgelaten. De technieken zijn goed, de stoffen zijn perfect en ieder stiksel zit er met een reden. Iets wat ik eerder nog niet veel in mijn collecties had, is het hand- en kraalwerk. Daarnaast is het kant nu veel meer zichtbaar en zie je ook veren en veel verschillende soorten materialen voorbij komen.” 

Hoe is de collectie in combinatie Eye Wish Opticiens tot stand gekomen?
“Ik wilde niet slechts een show hebben waarbij de modellen brillen dragen. Dan heb je twee verschillende visies. Ik wilde één verhaal vertellen, daarom heb ik accessoires voor de brillen ontworpen. We hebben 3D-geprinte kettingen en figuren die ook geïnspireerd zijn op Duizend-en-een-nacht. Het is nu echt een compleet plaatje geworden. Je kunt de show niet meer doen zonder de brillen.”

Wist je al meteen dat je accessoires voor de brillen wilde ontwerpen?
“Ik wilde graag iets bedenken wat nog niet veel is gedaan. Ik heb zelf een bril, maar ben ‘m altijd kwijt. Ik ben het brillenkettinkje daarom gaan ontwikkelen als fashionitem, waardoor het meer is dan iets waardoor je je bril niet meer kwijt raakt. Het brillenkettinkje mag óók een mooi juweel zijn.” 

Wat maakt deze collectie zo bijzonder voor jou ten opzichte van andere collecties?
“Deze collectie ligt dicht bij mijn hart. Ik ben door een persoonlijke transition gegaan, waardoor ik merk dat ik steeds dichterbij mezelf kom. Ik weet steeds beter wat ik wil en wat mijn handschrift is. We hebben iets langer aan deze collectie gewerkt, zodat ik het echt mijn identiteit kon geven.”


Op welk item ben je het meest trots?
“Dat verandert iedere dag. Alle items zijn mijn kindjes. Nu ben ik bezig met een gebreide jurk die vol zit met geborduurde kevers. Daarnaast ben ik zo trots op mijn team en waar we nu staan in vergelijking met drie jaar geleden." 

Vrijdag is het zover en show je je collectie aan het publiek. Waar kijk je het meest naar uit?
“Ik denk dat het mooiste moment voor mij de repetitie is. Dan sta ik zelf in de zaal en zie ik voor het eerst hoe het geheel eruit ziet in combinatie met de muziek en de choreografie. Tijdens de repetities komt alles bij elkaar en kan ik een beeld vormen. Tijdens de show zelf sta ik backstage en ben ik met andere dingen bezig.”

Welke boodschap wil je meegeven aan het publiek? 
“Dat je altijd je dromen achterna moet gaan. Ik ben iemand die positief is en dat komt terug in mijn collecties. Hoewel mijn collectie een zwaardere kant heeft, bevat het tegelijkertijd veel kleur, een serieuze kant en iets kinderlijks. Iedereen kan zijn eigen ding erin vinden.”

Hoe heb je de modellen geselecteerd voor de show?
“We selecteren vooral op de uitstraling en persoonlijkheid. Het liefst kiezen we een meisje van 1.76m om zo een eenheid te creëren, toch loopt er ook een iemand mee die een stuk kleiner is, maar ze had zo’n te gekke uitstraling! Daarnaast kijk ik ook of de modellen plezier hebben in wat ze doen, dat vind ik heel belangrijk.”



Je zit al een tijdje in het vak, ben je nog zenuwachtig voor de show?
“Het blijft altijd spannend en ik droom er iedere nacht over. Zo droomde ik dit weekend nog dat er iets mis ging met de modellen en dat de aankleding niet goed was. Zenuwen heb je altijd wel, omdat je bang bent dat het niet goed zal gaan. Daarnaast merk ik dat ik afwezig ben. Ik zit continu met mijn hoofd bij de show, dat is het enige waar ik mee bezig ben. Ook in mijn vrije tijd.”

Wat is tot nu toe je mooiste FashionWeek-momentje?
“Dat is elke keer zo anders. Ik heb geen specifiek moment dat ik het leukste vind, maar backstage is het altijd gezellig met mijn team. We hebben gewoon veel plezier.” 

Wat ga je na FashionWeek doen?
“Alles gaat gewoon door. Het weekend ga ik lekker niks doen, maar daarna moet alles naar de showroom worden gebracht en worden klaargestoomd om aan winkels te leveren.”

Vrijdag 27 januari is de show van Alexandra Frida in samenwerking met Eye Wish Opticiens om 19:00 uur te bewonderen in de Gashouder (Westergasfabriek) in Amsterdam.

Beeld: Portretfoto Iris Duvekot, brillen Eye Wish Opticiens door Domen & Van de Velde

Deel dit artikel
Back to top