Fashion

Expo: van Kooten & de Bie

Hilversum - Jacobse en Van Es, de vieze man, Vogel en De Mik, de zussen Koosje en Jet Veenendaal, de Positivoos, Carla en Frank van Putten, de gebroeders Gé en Arie Temmes: het zijn stuk voor stuk bekende types gecreëerd en gespeeld door het legendarische duo van Kooten en de Bie.
Ruim veertig jaar werkten de twee samen en zorgden zij voor vernieuwende televisie. Tot 5 november kun je weer genieten van hun absurdistische humor met een kritische noot tijdens de tentoonstelling 'En wel hierom!' (verwijzend naar de steeds terugkerend uitspraak van een van hun types: Cor van der Laak) in de Beeld en Geluid experience in Hilversum.
De samenwerking tussen Kees van Kooten en Wim de Bie staat voor meer dan veertig jaar aan sketches, publicaties, liedjes, televisie- en radioprogramma’s, maar ook taalvernieuwing. Woorden als 'regelneef' en 'doemdenken' zijn door de twee bedacht. Hun werk is van grote invloed gebleken op de Nederlandse televisiesatire.
De expositie biedt een brede kijk op het oeuvre van het markante televisieduo dat jarenlang op zondagavond de toon zette voor de publieke opinie op maandagochtend. Van Kooten en De Bie hebben zich in hun werk altijd bijzonder accuraat getoond in het duiden van maatschappelijke ontwikkelingen en trends zoals de opkomst van natuurgeneeswijzen (Beredien uut Wisp) en de koopkrachtige, vitale ouderen (krasse knarren). Met de Tegenpartij wist het duo in de jaren tachtig feilloos de vinger op de zere plekken van de maatschappij te leggen.
Het oeuvre van Van Kooten en De Bie leent zich om deze reden uitstekend voor het oproepen van tijdsbeelden. Daarom zie je niet alleen heel veel materiaal van Van Kooten en De Bie zelf, maar ook de archiefbeelden die de historische en maatschappelijke context schetsen waarin de sketches ontstonden.
Je kunt 'En wel hierom!' bekijken tot en met 4 november, van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 21.00 uur in de Beeld en Geluid experience, Sumatralaan 45, Hilversum. Entree is € 13,50. (Beeld: Roel Bazen)

Deel dit artikel
Back to top