Fashion

Iraans Film Festival

Utrecht - Helaas staat Iran op dit moment vooral bekend als woekerhaard van extreem Islamitisch geweld, dictatuur, onderdrukking en worden alle positieve geluiden uit het Aziatische land genegeerd. En dat is erg jammer, want Iran is een prachtig land met een rijke culturele geschiedenis. Om Nederland te laten zien, dat Iran veel meer te bieden heeft dan negatief nieuws, vindt op zondag 24 september de eerste editie plaats van het Iraans Film Festival in Utrecht.
De culturele achtergrond en de levendige jongerencultuur van Iran komen aan bod in een gevarieerd programma van recente speelfilms, documentaires, korte (experimentele) films, een lezing, een foto-expositie en live muziek. Natuurlijk ontbreken heerlijke Iraanse hapjes en drankjes niet.
Films uit Iran hebben de laatste tien- tot vijfentwintig jaar een grote aanhang en waardering uit het buitenland gekregen. Een groep regisseurs en hun producties hebben de laatste jaren hun opwachting gemaakt op internationale filmfestivals en in bioscopen in de hele wereld. Maar een handjevol succesverhalen uit de Iraanse filmindustrie kan niet opwegen tegen de duizenden scenarios die al bij voorbaat geweigerd werden door de Iraanse filmcensuur commissies. Wat opvalt is dat het grootste deel van de films uit Iran die het Westen bereiken vallen onder het kopje 'intellectuele cinema' en semi-documentaires. Dit fenomeen heeft een tweetal oorzaken: ten eerste spreken de dromerige, poëtische en semi-documentaire stijl het Westerse publiek aan. Anderzijds hebben deze films de kans gekregen het Westen te bereiken omdat zij dankzij hun dromerige stijl en subtiele verwijzingen de censuur kunnen omzeilen. Er komen in Iran jaarlijks tientallen filmproducties tot stand, en daarvan is maar een handjevol geen commerciele- of propagandistische productie.
Voor Iraanse filmmakers blijft het moeilijk een film naar eigen smaak en opinie te maken. Filmmakers hebben in de loop der jaren manieren hebben ontwikkeld om de filmcensuur in Iran enigszins te omzeilen, bijvoorbeeld door het gebruik van kinderen of veelzeggende symbolische beelden. Door te werken met metaforen in beeld en in dialoog is het voor filmmakers mogelijk hun visie op de Iraanse maatschappij te geven. Toch maken juist deze moeilijke omstandigheden Iraanse films erg interessant. Op het programma van het Iraans Film Festival staan o.a. de speelfilms Tehran, 7:00 AM van Amir Shahab Razavian en 20 Fingers van Mania Akbari en de documentaire Nose, Iranian Style van Mehrdad Oskouei.
Het festival is een initiatief van de jonge wetenschapster Parwin Mirrahimy. Met het festival wil zij een nieuwe blik bieden op de rijke cultuur van Iran en de Iraanse cinema. Iran is een land vol tegenstellingen met aan de ene kant oude kunstschatten uit een ver verleden en aan de andere kant een moderne cultuur. De jongerencultuur is in Iran springlevend. Het merendeel van de bevolking van Iran is jonger dan dertig jaar, een bevolkingsgroep die zich volop aan het ontwikkelen is op het gebied van (moderne) kunst en cultuur.
Geïnteresseerd geraakt in Iran en haar filmcultuur? Kom dan zondag 24 september naar het Louis Hartlooper Complex (Tolsteegbrug 1) in Utrecht en laat je verrassen. Eén kaartje kost € 6 en een passe partout (5 films plus alle lezingen) is € 25. De dag begint om 10.30 uur en eindigt om 00.00 uur.

Deel dit artikel
Back to top