Fashion

REPORT: Prelude AIFW

Amsterdam - It’s time for change! En ik doel hier niet op de legendarische woorden van Obama, maar op de algemene sfeer die heerste tijdens Prelude, de presentatieavond voor jonge modetalenten, die elk seizoen aan de vooravond van de Amsterdam Fashion Week gehouden wordt.

Het majestueuze hotel The Grand in Amsterdam was dit jaar het decor voor het halfjaarlijkse modefestijn dat wordt georganiseerd door de Dutch Fashion Foundation en gesponsord door Mercedes-Benz.
In het binnenhof presenteerde Mattijs van Bergen zijn collectie voor lente/zomer 2010. De ontwerper die bekend staat om zijn plissé ontwerpen, koos ditmaal voor vorm. Denk aan oversized shirts, jurken met de nadruk op de schouders en getailleerde couture jasjes. De items werden uitgevoerd in zachte, opgewekte tinten, als roze, rood en paars. Plisséwerk werd subtiel toegepast in sieraden, als decoratie op blouses en revers en meer opvallend in de avondjurken. Het mooist waren de ontwerpen met nonchalant gedrapeerde stoffen, als verstilde golven van textiel. Een draagbare, ontspannen collectie, maar niettemin met de elegantie die we van Mattijs gewend zijn.

In de hotellobby toonde Catta Donkersloot haar collectie in de vorm van een menselijk stilleven. De ontwerpster liet zich inspireren door klaprozen en zomervogels: voor haar de tekenen van een warme romantische zomer. Modellen met dromerige blikken op het gezicht lagen gedrapeerd over banken en stoelen en toonden soepel vallende jurken, sommige voorzien van een vogelprint.

In de trouwzaal presenteerde Conny Groenewegen haar lente/zomercollectie voor 2010. Geen modellen, maar balletdansers toonden een aantal buitenproportionele ontwerpen, uitgevoerd in pastel blauw en groen. De items oogden als pyjama’s en te grote shirts waar men binnenshuis in rondloopt. Op de catwalk in het binnenhof vervolgde de presentatie en kregen we een betere kijk op de vele asymmetrische ontwerpen van Groenewegen. De fijne breisels en geperforeerde stoffen werden lichtjes gedrapeerd en bijeengehouden met knopen, linten en ritsen. Ook Conny legt met haar collectie de nadruk op vorm en silhouet. Een nadere blik op de stoffen toont het ingenieuze vakmanschap van de veelbelovende ontwerpster.

Een andere grote zaal in hotel The Grand was de locatie voor de show van Sjaak Hullekes. De collectie bestond uit overwegend preppy outfits, te denken aan korte broeken, blazers en poloshirts. Accessoires en kleine details waren opvallend door hun subtiliteit. Zo werden smalle riempjes over het overhemd gedragen, waren de zeer korte broeken voorzien van een rafelrandje en gingen de modellen geschoeid in ballerina’s met strik. ‘Ik wil met mijn mannenmode een nieuw soort androgyniteit creëren,’ vertelt Hullekes zelf. ‘Het zijn de kleine details waarmee ik de grenzen van mannenmode probeer te verleggen.’ Het gebruikte kleurenpalet, variërend van zuurstokroze tot beige tot bruin, roept bij mij een gevoel van weemoed op. ‘Mijn ontwerpen zijn inderdaad retro, de vernieuwing zit echter in de hoogwaardige materialen en de kwalitatieve afwerking van de stoffen,’ concludeert Hullekes.

De ontwerpers die tijdens Prelude hun collecties presenteerden, waren eensgezind. Tijdloze ontwerpen, met de nadruk op vorm, schitterden in al hun eenvoud en toonden het vakmanschap van een nieuwe generatie ontwerpers, die kwaliteit boven kortstondige modegrillen verkiest.
Tekst: Ivo Wiermans

Deel dit artikel
Back to top