Fashion

Antwerp Fashion Walk + Map

Antwerpen - Antwerpen staat synoniem voor mode. Naast de velerlei bijzondere mode-exposities in het Modemuseum en de toonaangevende modeontwerpers die de stad heeft voortgebracht, is meer bewijs voor dergelijke stelling terug te vinden in de Antwerp Fashion Walk en Antwerp Fashion Map. In de edities staan wandelingen en uitgebreide routebeschrijvingen die langs winkels, gebouwen en andere plekken voeren die aantonen dat de Belgische plaats zich de laatste vijftig jaar aanzienlijk heeft ontwikkeld als het op mode aankomt.
In de Fashion Walk wordt het centrum van Antwerpen in vijf zones onderverdeeld. In elke zone is een wandeling uitgetekend in de Fashion Map. Behalve langs plekken die belangrijk zijn (geweest) voor de ontwikkeling van Antwerpen als modestad voeren de wandelingen langs bijzondere architectuurpatrimonia van Antwerpen.
De eerste wandeling verkent de buurt rond de ModeNatie, waar het Modemuseum (MoMu), het Flanders Fashion Institute en de studenten van de befaamde Afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de Hogeschool Antwerpen gezamenlijk onderdak kregen. Nadat de beide opleidingen in de jaren '80, '90 en '00 verschillende toonaangevende mode-ontwerpers als Walter van Beirendonck, Dries van Noten en Bruno Pieters afleverde, zijn ze wereldwijd befaamd.
De academies leiden via de tweede wandeling, die plaatsvindt in Antwerpen Zuid; sinds enkele jaren de meest eigentijdse wijk van de Metropool, naar wandeling drie: het oude centrum van de stad. Tussen de Groenplaats en Grote Markt worden verborgen schatten van de Antwerpse mode onthult.
De vierde wandeling is gereserveerd voor de Meir, de belangrijkste winkelwandelstraat van Antwerpen, waarna doorgeshopt kan worden gedurende de laatste en drukste wandeling. Deze leidt door de twee shoppingwijken bij uitstek: Wilde Zee en Quartier Latin.
De Fashion Walk zal om de twee jaar geactualiseerd worden. Achterin vindt men een uitgebreide shopping- en adressenlijst, plus beknopte biografieën van de Belgische ontwerpers.
De Antwerp Fashion Walk + Map 2007- 2008 zijn voor de prijs van € 11.50 onder meer te koop bij Boekhandel Athenaeum in Amsterdam. (Beeld: Bruno Pieters)

Deel dit artikel
Back to top