Fashion

In Vogue

Boek - Met westerstormen, zware regenval en waterkoude avonden in aantocht, is het de komende maanden aan te raden met een lekkere kop soep tegen de verwarming aan te kruipen. Wat neme men mee om zichzelve te vermaken? In Vogue: The Illustrated History of the World Famous Fashion Magazine. Het meer dan twee kilo wegende modestijlboek dat via de meest modische illustraties, legendarische modefoto's en teksten die beschrijven hoe dergelijk magazine totstandkomt, het verhaal van de geschiedenis van het meest invloedrijke modetijdschrift ter wereld beschrijft.
Opgericht in 1892 als lifestyleblad voor de New Yorkse aristocratie, waarna begin jaren '20 langzaam, dankzij onder meer het gebruik van kleurenfoto's, uitgegroeid tot het allereerste glamourmagazine ter wereld, bezit Vogue een geschiedenis waar je u tegen zegt. Geen wonder dat journalisten Norberto Angeletti en Alberto Oliva, ruim 400 pagina's nodig hadden deze kaart te brengen. Dankzij de archieven van Vogue vulde de makers van het eerste boek over het befaamde tijdschrift, de bladzijden met afbeeldingen van (art- deco) illustraties uit de beginperiode van het blad, en toonaangevende beelden van fotografen als Herb Ritts, Helmut Newton, Irving Penn, Richard Avedon, Bruce Weber, Mario Testino, Annie Leibovitz en Steven Klein. Daarnaast geven Angeletti en Oliva ook inzicht in de totstandkoming van Vogue door bijvoorbeeld catwalkverslagen, editorials en opbouw daarvan duidelijk in kaart te brengen. Teksten van schrijvers als Truman Capote, Aldous Huxley, Federico Fellini en Marcello Mastroianni worden gebruikt om de kwaliteit aan te duiden die het tijdschrift al vanaf haar beginjaren herbergde. En ook wordt veel aandacht besteed, middels bijvoorbeeld interviews en verfijnde beschrijvingen, aan de drie meest invloedrijke hoofdredactrices die het tijdschrift heeft gekend: zijnde Diana Vreeland, Grace Mirabella en natuurlijk Anna Wintour, de laatstgenoemde ook wel de meest machtigste vrouw in mode genoemd.
Wintour's macht geeft aan dat Vogue ruim een eeuw na haar oprichting nog steeds tot een van de meest invloedrijke bladen over de wereld is, gelezen door miljoenen vrouwen ter wereld. Haar geheim? Dat kunnen liefhebbers onder genot van wel meer dan 1 kop soep, ondervinden dankzij het simpelweg goed doorspitten van Vogue's geschiedenis. Of zoals Anna Wintour zegt: 'I made changes when I arrived, but if you look at what Vogue has always stood for, there is so much that can be easily be tied back to the past.'
In Vogue: The Illustrated History of the World's Most Famous Fashion Magazine door Norberto Angeletti en Alberto Oliva, wordt uitgegeven door Boekhandel Athenaeum. In Vogue is voor de prijs van €71,95 te koop bij Boekhandel Athenaeum.

Deel dit artikel
Back to top