Fashion

Recensie Blood Diamond

Heerlijk van die films waarin naast al het geschiet, de vele lijken en de drama ook nog eens een flinke dosis romantiek in zit. Nee, ik heb het niet over Casino Royale (die was trouwens ook erg goed), maar over de nieuwe film van Leonardo Dicaprio, Blood Diamond. In de film komen we erachter dat diamanten niet alleen maar the best friends van girls zijn.

Door: Elisah Jacobs

Kijkwijzer: Kijkwijzer: gewelddadig Kijkwijzer: grof taalgebruik Kijkwijzer: boven de 16

Cijfer: 9

Te zien vanaf: 25 januari

Leo doet het pretty well in filmland. The Departed was een topfilm en nu maakt hij weer een dijk van een film. De Titanic jaren zijn gelukkig voorbij: wij nemen Leonardo nu serieus. Blood Diamond gaat over de diamantenhandel in het Afrikaanse Sierra Leone. Een must-see movie voor mij, want mijn schoonzusje is Blood_Diamond1vorig jaar een paar maanden bij de diamantenvelden geweest in het Afrikaanse land. Dus ik heb me meteen ‘opgeofferd’ om naar deze film te gaan. En daar heb ik geen spijt van gehad. Blood Diamond is een erg goede film die de diamantenhandel in Sierra Leone van de jaren negentig volgt. In deze tijd was het land namelijk verwikkeld in een burgeroorlog, die werd gefinancierd door de opbrengst van die handel. We volgen ex-huursoldaat Danny Archer (een Leo met Afrikaans accent) die samen met Solomon (Djimon Hounsou) op zoek gaat naar een roze diamant. Dé diamant die Solomon heeft gevonden in de diamantvelden. Danny wil de diamant hebben om zo het land te kunnen verlaten, terwijl Solomon alleen maar zijn familie terug wil vinden. En met name zijn zoon die is meegenomen door de rebellen. Met de hulp van journalist Maddy Bowen (de voor de mannen een zeer aantrekkelijke Jennifer Connelly) beginnen de drie een gevaarlijke tocht door het territorium van de rebellen.

Blood_Diamond2Djimon Hounsou (van o.a. Gladiator, Constantine) is met stip mijn favoriete acteur. En ik vind dat hij geweldig de rol van Solomon speelt, een vader die hopeloos op zoek is naar zijn zoon. Zijn grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid als hij erachter komt dat Dia wordt opgeleid als kindsoldaat. Zou zijn zoon hem ooit nog herkennen? En Leo is goed! Ik zou hem zowat als actieheld a la Bruce Willis zien, maar ik moet niet té hard van stapel lopen. De klik tussen hem en Jennifer Connelly komt geloofwaardig over, maar ik geef nog altijd de voorkeur aan hem en Kate Winslet. Dat was pas echte romantiek! Maar in deze film doet Leonardo het ook aardig goed. Pluspunt: mooie muziek. Minpuntje: te langdradig. Maar aan de andere kant is het natuurlijk geen ramp om iets langer naar de hoofdrolspelers te kijken.

Na de film grijp je meteen naar je vingers, want ja: Blood_Diamond3wie zegt dat die mooie ringen om mijn vinger eerlijke handel zijn geweest? Heb ik ook bloed aan mijn handen? Blood Diamond is een film die je wakker schudt.In de film wordt al gezegd: “In the US they have bling bling, in Africa they have bling BANG!” Dat is heel wat anders dan de onschuldige spreuk ‘In England they have watches, in Africa they have time’, die ik meenam uit mijn vakantie in Zuid-Afrika. Blood Diamond is het bekijken absoluut waard en maak aan het einde van de film meteen even wat geld over naar Amnesty International. Want ook al is Sierra Leone nu een oorlogvrij land, er zijn nog steeds meer dan 200.000 kindsoldaten in de wereld. En daar is er één al veel te veel van.

 

Deel dit artikel
Back to top