Fashion

Van patat tot Prada, 11

Fashion Editor Elisah blogt elke week op Fashionscene. Als je als nuchtere Hollandse dagelijks omringd wordt door de crème de la crème van de modewereld, kan het je af en toe eens flink naar je hoofd stijgen. Maar in de Nederlandse modescene hoef je niet eens zo gek te doen om op te vallen. Elisah weet raad: doe maar gewoon, dan doe je al Indisch genoeg.Karl Lagerfeld zegt niet voor niets: ‘personality begins, where comparison ends’…

EJEen aantal weken geleden ontving ik een mailtje van een Nederlands pr-bureau. Of ik ‘even een interview wilden doen met Doutzen Kroes’. In eerste instantie sprong ik een gat in de lucht: een ontmoeting met het best betaalde Nederlands topmodel ter wereld is iets wat niet iedereen zomaar even kan én mag doen. En ik werd gewoon speciaal voor Fashionscene uitgenodigd om haar eens flink aan de tand te voelen. Hartstikke leuk. Maar na een aantal minuten sloegen de zenuwen toe. Ik zou snel oog in oog komen te staan met een bloedmooi, superslank en ontzettend rijk topmodel. Hoe moest ik ervoor zorgen dat ik na afloop niet met een minderwaardigheidscomplex naar huis zou gaan?!?

Voor degenen, die ook ooit zo'n aanvraag in hun mailbox krijgen. Bij deze een snelcursus ‘hoe behoud ik mijn zelfvertrouwen tijdens een ontmoeting met een topmodel als, zeg maar, Doutzen Kroes’.  

1. Zorg voor lengte, 'topmodellengte'

Doutzen is een model, dus minstens 1.75 meter lang. Dat betekent dat jij deze lengte ook moet creëren. Behoor je tot de iniminies van Nederland? Dan moet je er helemaal voor zorgen dat je hoge hakken draagt. Je wilt toch zeker niet als dwerg overkomen? Dan ben je én lelijk (je staat immers tegenover een topmodel. Probeer dan maar eens aantrekkelijk te zijn) én ook nog eens klein. Het minderwaardigheidscomplex is dan ook vrij groot. Dus meiden onder de 1.70 meter: draag hakken van minstens 10 centimeter!

2. Wees intelligent

Modellen kunnen dan wel bloedmooi zijn. Hebben ze ooit een Nobelprijs gewonnen of voor wereldvrede gezorgd? Nee! Dus kies je vragen zorgvuldig uit om op dit niveau hoger te scoren dan het model. Wat ik als eerste aan Doutzen vroeg: “Als jij mij was en je zat tegenover jezelf, wat zou jij dan aan jezelf willen vragen.” Ze had hier geen antwoord op, vond het een té moeilijke vraag…

3. Zeg te allen tijde tegen jezelf dat je de allermooiste bent van de hele wereld

Tegenover een topmodel zitten kan je zelfvertrouwen in één keer doen wegvagen. Mijn tip voor iedereen die ooit een Doutzen Kroes of een Gisele Bündchen onder ogen moet komen: praat jezelf moed in. Een voorbeeld: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het hele land.” Jij natuurlijk! Maar dat komt dan ook voornamelijk dat Doutzen in New York woont en Gisele waarschijnlijk nooit naar Nederland zal komen …. Maar toch! Jij bent de mooiste, in Nederland, no matter what.

4. Ga op zoek naar oneffenheden in het gezicht en lichaam van het topmodel

Waarom wil je ook eigenlijk pruillippen hebben? Of golvende en glanzende goudkleurige lokken? Of juist de perfecte lichaamsproporties? Waarom zou je? Je hebt toch liever je eigen pluizige haren, blubberbillen en wallen tot aan je wangen? Toch?!?

Ik samen met vriendin K. en Doutzen KroesMochten bovenstaande tips helemaal niet hebben geholpen, dan zit er nog maar één ding op: eet je na afloop helemaal vol met chocola. Om jezelf enigszins nog op te peppen na je ontmoeting met een topmodel eet je uiteraard de bonbonschaal leeg. Chocola doet iedereen gelukkig voelen. Ook jou, die zojuist met een enorm minderwaardigheidscomplex thuis bent gekomen.

Modellen zijn buitenaards, te mooi. En ik als modejournalist moet het gewoon maar accepteren. De volgende keer zeg ik volmondig NEE tegen een interviewaanvraag. Mijn maag kan niet nóg een lege bonbonschaal aan…

Benieuwd naar het interview met Doutzen? Hier kun je het lezen.

Liefs,

Little Miss Jacobs

* Meer 'Van patat tot Prada'

Deel dit artikel
Back to top